torstai 21. maaliskuuta 2013

Merlin 1D täysin lentohyväksytty.

SpaceX:n Merlin 1D rakettimoottori on saanut täyden lentohyväksynnän 28 testin ja 1970 sekunnin käyttöajan jälkeen. Tämä vastaa yli 10 täysimittaisen laukaisun käyttöaikaa. Moottori on siis täysin valmis käytettäväksi Falcon 9 kantoraketissa.

Testiohjelmassa suoritettiin 4 testiä jotka vastasivat tai ylittivät tehon ja ajan suhteen Falcon 9 laukaisussa tarvittavan tason. Lisäksi testattiin tavoilla jotka eivät vastanneet normaalia lentotilaa. Testien pohjalta Merlin 1D saavutti luotettavuuskertoimen 4:1 kriittisten osien vaatimustason suhteen kun normaali teollisuusstandardin mukainen luotettavuuskerroin on 2:1.

Merlin 1D selvitti vaativan testiohjelman jokaisen testin ongelmitta. Merlin 1D moottorit tulevat olemaan käytössä Falcon 9 kantoraketin lennolla nro 6 jonka pitäisi tapahtua tänä vuonna. 9 kpl Merlin 1D moottoreita tuottavat yhdessä noin 6670 kilonewtonin työntövoiman tyhjiössä. Moottorin teho/painosuhdekerroin on loistava yli 150, se on historian paras arvo nesteajoainemoottorille. Niinpä Merlin 1D onkin hyötysuhteeltaan paras ikinä valmistettu rakettimoottori täyttäen silti astronauttien kuljettamista varten asetetut turvamarginaalit. Lisäksi parannellun suunnittelun avulla on moottorin valmistettavuutta parannettu ottamalla käyttöön kustannustehokkaammat työmenetelmät, valmistusprosessit, robottikokoaminen ja vähentämällä osien määrää.  

Erinomaista!

Niin, huomautuksena: Falcon 9 v1.1 kantoraketissa Merlin 1D moottorit ovat aseteltuna 8-kulmioon yhden moottorin ollessa keskellä kun nykyisessä versiossa Merlin 1C moottorit ovat 3x3 nelikulmiossa.

Lähde: http://www.spacex.com/press.php?page=20130320

Video: http://www.youtube.com/watch?v=Zj0851Wkm9c

Lisätietoja:
http://www.nasaspaceflight.com/2013/03/falcon-9-boost-merlin-1d-engine-achieves-milestone/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti