lauantai 2. maaliskuuta 2013

Euroopan ja Kiinan avaruusasemayhteistyö mahdollinen.

Kuva: China Manned Space Engineering Office
Euroopan avaruusjärjestö ESA saattaa tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa seuraavassa avaruusasemahankkeessa. Kiinahan aikoo rakentaa ison miehitetyn avaruusaseman seuraavan vuosikymmenen aikana ja viimeisimpien tietojen mukana siellä saattaa tulla majailemaan kiinalaisten lisäksi myös eurooppalaisia ihmisiä.

Tällä tietoa keskusteluissa on kiinalais-eurooppalainen yhteistyöhanke, minkä puitteissa ESA voisi rakentaa ja toimittaa teknologiaa ja osia asemaan, mukaanlukien lähestymis- ja telakointilaitteisto, vastineeksi mahdollisuudesta lähettää astronauttejaan asemalle.

Kiinalla on suunnitelmissa saada avaruusasema toimintakykyiseksi vuoteen 2020 mennessä. Sekä asema että Kiinan miehistöalus Shenzhou voisivat käyttää ESAn IBDM-telakointimekanismia. Kiinalaisten Tiangong-1 koeasema käyttää muunneltua venäläisten APAS-telakointijärjestelmää, mutta siinä on ilmennyt hankala ongelma. Shenzhou-alus on niin kevyt että APAS-telakointiportti ei toimi, alus vain pomppaa takaisin, kun porttiin yritetään normaalisti telakoitua. Siihen täytyy Shenzhou-aluksella törmätä voimalla, jotta mekanismi toimisi. Kiinalaiset ovat huolissaan, että tällainen voimankäyttö altistaa aseman ja aluksen rakenteet rikkoutumiselle.

Keskusteluja ja vierailuja on suoritettu puolin ja toisin, kiinalaiset olivat vierailullaan ESAn tiloissa olleet hyvin kiinnostuneita IBDM-telakointijärjestelmästä. ESAn johtaja Jean-Jacques Dordain on myös ilmaissut kiinnostuksensa projektia kohtaan. Niinpä ESA järjesti seminaarin jossa mietittiin kiinalaisten kollegojen kanssa tarkemmin sitä, voisiko IBDM-järjestelmä soveltua kiinalaisten avaruusasemaan.

IBDM mahdollistaa eri maiden alusten telakoitumisen avaruusasemaan huolimatta eri alusten suunnittelueroista. Järjestelmä kehitettiin ESAn ja NASAn yhteistyönä X-38 ohjelmaan, joka oli siis prototyyppi avaruuslentokoneesta. Ohjelma lopetettiin vuonna 2002. X-38 olisi sallinut 7 hengen miehistön pelastautua avaruusasemalta tarpeen vaatiessa.

Nykyinen IBDM muodostaa osan mahdollisesta yhteistyökuviosta koska kohtaaminen ja telakoituminen on yksi kolmesta osa-alueesta johon on asetettu työryhmä tekemään selvitystyötä. Kaksi muuta tärkeää osa-aluetta ovat miehistön kouluttaminen ja yhteistyö koskien työtiloja ja tiedekokeita.

Lähde: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=europe-may-work-with-china

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti