keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Stratolaunch Systemsin uuden sukupolven avaruuslentokone

Kuva: Stratolaunch Systems
Paul Allen on ryhtynyt yhteistyöprojektiin ilmailupioneeri ja suunnittelija Burt Rutanin kanssa kehittääkseen seuraavan sukupolven avaruuslentoteknologiaa. He aikovat avaruuteen käyttäen uudenlaista lähestymistapaa: raketti nostetaan ilmaan maailman suurimmalla lentokoneella lentokoneella ja laukaistaan sieltä kiertoradalle. Tällä tavoin saavutettaisiin mm. säästöjä ja parannettaisiin turvallisuutta ja lisättäisiin joustavuutta.

Sama kaksikkohan ideoi vuonna 2004 suborbitaalisen SpaceShipOne-avaruuslentokoneen. Nyt onkin tähtäimessä kiertoradalle pääsy. Allen visioikin kyseessä olevan alan mullistavan ratkaisun.

Tuleva järjestelmä koostuu kolmesta pääosasta:

-Maailman suurin lentokone joka nostaa raketin korkealle ilmaan. Sen rakentaa Scaled Composites.

-Monivaiheraketti, jonka valmistaa Space Exploration Technologies (SpaceX). Kyseeseen tulee joko Falcon 5 tai Falcon 9 kaksivaiheraketti modifioituna. Tavoitteena 6100 kg LEO-kiertoradalle.

-Kuljetusjärjestelmä lentokoneeseen että se voi turvallisesti kuljettaa jopa 220 tonnin painoisen raketin. Lisäksi laukaisuoperaation kaikki tukijärjestelmät. Nämä rakentaa Dynetics.

Stratolaunch Systems pyrkii toimimaan lentokenttämaiseen tapaan laukaistessaan avaruuteen kaupallisia, hallitusten hyötykuormia ja lopulta myös ihmisiä. Suunnitelmien mukaan ensimmäinen lento toteutuisi viiden vuoden päästä. Järjestelmä toisi säästöjä, olisi turvallisempi ja joustavampi kuin maasta laukaistavat raketit. Lentoja voitaisiin toteuttaa lyhyin väliajoin ja tämä toisi asiakkaille enemmän vaihtoehtoja ja purkaisi nykyään olemassa olevaa laukaisusumaa.

Burt Rutan on omien sanojensa mukaan hyvin innostunut tästä uudesta haasteesta. Hänen mukaansa Allenin visio ja heillä oleva huippusuunnittelijoiden ja insinöörien tiimi pystyy ratkaisemaan jokaisen haasteen.

Stratolaunch-projektia on valittu vetämään NASA-veteraani Gary Wentz. Hän uskoo projektin mahdollisuuksiin onnistua ja toteaa että se mullistaa onnistuessaan laukaisualan tehden avaruuslennoista nykyistä enemmän rutiinia koska voidaan laukaista laajasti eri alueilta. Kehitystyö vie aikansa, mutta lopulta on tarkoitus viedä myös ihmisiä avaruuteen. Se tapahtuu sitten kun kaikki on testattu huolellisesti.

Lentokone voi nousta ilmaan isolta kiitotieltä, jollainen löytyy esimerkiksi Kennedyn avaruuskeskuksesta ja pystyy lentämään jopa 2400 kilometrin päähän laukaisupisteeseen. Koneessa tullaan käyttämään kuutta jumbojetin moottoria, se painanee noin 600000 kg ja sen siipiväli on yli 115 metriä. Nousuun ja laskuun se tarvitsee 4000 metrin pituisen kiitotien. Koneeseen asennettavat järjestelmät hallitsevat raketin laukaisun ja valvovat hyötykuorman tilaa. Kone rakennetaan Stratolaunchin hangaarissa jota aletaan pian rakentaa Mojaven avaruus- ja ilmailukeskukseen.

Lähde: http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=35532
Video lehdistötilaisuudesta: http://bcove.me/of1k3hy5
Video järjestelmän toiminnasta: http://youtu.be/sh29Pm1Rrc0

Lisätietoja:
Hesarin juttu
http://www.spaceflightnow.com/news/n1112/13stratolaunch/
http://en.wikipedia.org/wiki/Stratolaunch_Systems
http://en.wikipedia.org/wiki/Mojave_Air_and_Space_Port
http://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_5
http://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_9
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_allen
http://en.wikipedia.org/wiki/Burt_Rutan
http://stratolaunchsystems.com/

4 kommenttia:

  1. Tätäkään ei voinut keksiä aikaisemmin. Mikä meitä ihmisiä vaivaa ? Pienen yksipaikkaisen kevyen raketin olisi ollut helppo mennä kuuhun ja takaisin. Vaan saa sitä odottaa vielä kymmeniä vuosia. Tehdä johonkin luolaan asunto ja olla maailman ainoa "Kuun omistaja"...

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti konsepti toimii eikä kompastu taloudellisiin seikkoihin.

    VastaaPoista
  3. Kuun pinnalta ammuttu kiväärinluoti pakenee ja osuu maahan asti. Riittää 2 km/s. Suuri kone nostaa 200 tonnin raketin 15 km:n korkeuteen. Jos hyötykuorma 2% niin 4 tonnia saadaan kuun pinnalle. Voisi hyvin riittää pienelle yksipaikkaiselle alukselle. Ja pienelle miehelle. Pakonopeus Kuuhun maasta lienee jotain 12 km/s.

    VastaaPoista
  4. Strolaunch ennusteli että kapasiteetti LEO-kiertoradalle olisi 6100 kg. Pakonopeus Kuuhun 11,7 km/s. Tosin siinä olisi paljon elossapitojärjestelmien parantelua edessä.

    VastaaPoista