maanantai 7. toukokuuta 2012

ExoMars uudet yhteistyökuviot.

Trace Gas Orbiter ja EDM-laskeutuja. Kuva: ESA
Euroopan ja Venäjän avaruusjärjestöt kirjoittavat vuoden loppuun mennessä ExoMars-luotainprojektin yhteistyösopimuksen. Kyseinen yhteistyö on hyvä tapa edetä koska NASA jättäytyi projektista sivuun rahoitusongelmien takia.

Avaruusjärjestöjen johtajat ovat tavanneet Moskovassa ja keskustelleet luotainlennoista jotka on tarkoitus toteuttaa vuosina 2016 ja 2018. Kyseessä on kaksi lentoa joista toisessa Astriumin rakentama ExoMars Trace Gas Orbiter-luotain laukaistaan matkaan vuonna 2016. Se tutkii Marsin kaasukehää ja kantaa mukanaan EDM-laskeutujan, joka laskeutuu Marsin pinnalle. Siellä se etsii metaania ja kartoittaa samalla sopivia laskeutumisalueita vuoden 2018 lennon laskeutuja/mönkijälle. Marsin kiertoradalla oleva TGO toimii laskeutujille ja mönkijälle datalinkkinä.

Vuonna 2018 venäläisvalmisteinen laskeutumismoduli kuljettaa Astriumin Mars-mönkijän Marsin pinnalle tutkimaan planeettaa lukuisilla instrumenteilla.

Tietojen mukaan Venäjä toimittaa kaksi Proton-M kantorakettia projektin käyttöön kattaen näin osansa projektin kustannuksista.

Vielä on silti tehtävää ennenkuin kaikki rahoituskuviot ovat selvät. ESA:n hallintoneuvosto hyväksyi maaliskuussa ExoMars-ohjelman jatkorahoituksen, näin hanke pysyy aikataulussa ja Trace Gas Orbiter-laukaisu tapahtunee tammikuussa vuonna 2016. Seuraavassa ESA:n ministerineuvoston kokouksessa marraskuussa viranomaiset pyrkivät setvimään projektin rahoituskuviot kuntoon. Tällä hetkellä ESA:n jäsenmaat ovat varanneet 850 miljoonaa euroa projektille ja uuden venäläisyhteistyökuvion myötä rahaa tarvitaan noin 1,2 miljardia euroa. Rahoitus on tarkoitus saada selväksi ennen muodollisen yhteistyösopimuksen allekirjoittamista.

lähde: http://spaceflightnow.com/news/n1204/09exomars/

Omana huomautuksena todettakoon tähän loppuun että tässä suunnitelmassa pahalta kuulostaa vain tuo ajatus venäläisvalmisteisesta laskeutumispaketista ottaen huomioon venäläisten viime aikojen tekniikka- ja budjettivaikeudet. Toivottavasti ei mene käteen sitten se mönkijän laskeutuminen.

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/ExoMars
http://en.wikipedia.org/wiki/ExoMars_rover
http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Trace_Gas_Orbiter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti