lauantai 18. helmikuuta 2012

Kiinan seuraava miehitetty avaruuslento kesällä 2012

Shenzhou 9 ja TianGong 1. Kuva: CMSEO

Kiina ilmoitti perjantaina että seuraava miehitetty Shenzhou 9 alus laukaistaan kesäkuun ja elokuun välisenä aikana ja se telakoituu TianGong 1 -laboratoriomoduliin. Kolmen hengen miehistö suorittaa siellä tiedekokeita. Telakointi suoritetaan manuaalisesti. Aiemmin on jo testattu automaattitelakointia miehittämättömällä Shenzhou 8 -aluksella ja se toimi moitteetta.

Kiinan viranomaiset eivät paljastaneet lennon kestoa tai miehistön nimiä. Miehistössä voi olla mukana naisjäsen. Shenzhou 9 ja TianGong 1 muodostavat yhdessä noin 20 metrin mittaisen miniavaruusaseman. Aiempien testien perusteella kaikki järjestelmät ovat valmiina miehitettyä lentoa varten. Shenzhou 9:n avaruuteen vie Long March 2F kantoraketti.

Vuonna 2013 toinen miehistö saattaa myös seurata Shenzhou 9 miehistöä ja telakoitua TianGong 1:n kanssa. Myös Tiangong 2 on rakennusvaiheessa. Nämä demonstraatiolennot ovat tärkeä oppipolku Kiinan toiveiden tiellä rakentaa isompi avaruusasema vuoteen 2020 mennessä.

Shenzhou tarkoitta jumalaista alusta ja TianGong taivaallista palatsia. Edellinen Shenzhou 8 -lento testasi automaattista telakointijärjestelmää ja irtauduttuaan asemasta alus lähestyi uudestaan asemaa toista telakointia varten, tällä kertaa testattiin aluksen optisten lähestymissensoreiden toimintaa tilanteessa jossa Auringonvalo häikäisee voimakkaasti.

Shenzhoun telakointilaitteisto on pitkälti samanlainen kuin venäläisperua oleva Apollo-Sojuz testiprojektissa käytössä ollut APAS-järjestelmä. Tämä mahdollistaa Shenzhoun telakoitumisen kansainväliseen avaruusasemaan mikäli Kiina joskus kutsuttaisiin projektiin mukaan.

Kiinan avaruusohjelman edelliset virstanpylväät ovat olleet ensimmäinen miehitetty avaruuslento vuonna 2003, kahden miehen viisipäiväinen lento vuonna 2005 ja ensimmäinen avaruuskävely vuonna 2008.

Lähde: http://www.spaceflightnow.com/china/shenzhou9/120217schedule/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti