perjantai 12. elokuuta 2011

Hypersonic Technology Vehicle 2 menetettiin koelennolla.

Kuva: DARPA

Kaliforniasta Vandenbergin tukikohdasta lähetettiin torstaina 11.8. Minotaur 4 Lite kantoraketilla USA:n puolustusministeriön edistyksellisten projektien tutkimus- ja kehitysviraston hypersooninen liitokone (Hypersonic Technology Vehicle 2) lennolle ilmakehän rajoille josta sen oli tarkoitus liitää noin 13000 mailin alkunopeudella ilmakehän läpi ja lopuksi syöksyä mereen. Tämän testilennon oli tarkoitus kestää noin 30 minuuttia ja sen aikana olisi kerätty tietoa aluksen toiminnasta hypersoonisella nopeudella.

Koelento kuitenkin epäonnistui kun telemetriayhteys alukseen menetettiin vain 9 minuutin itsenäisen lennon jälkeen. Sitä ennen alus oli onnistuneesti irtautunut kantoraketista. Yhteyden katkeamisen jälkeen aluksesta ei ole mitään tietoa, mutta on todennäköistä että alus on syöksynyt ilmakehän läpi Tyyneen valtamereen. DARPAn tiedotteen mukaan alus on syöksynyt mereen jossain vaiheessa paluuta, eli aikaisessa vaiheessa.

Epäonnistumisen syy ei ole tiedossa, mutta samantapinen ongelma ilmeni huhtikuussa tehdyllä ensimmäisellä koelennolla jolloin yhteys alukseen menetettiin jo 3 minuutin kuluttua itsenäisen lennon vaiheen alkamisesta. Itse veikkaan että tällä toisellakin kerralla alus on joutunut hallitsemattomaan tilaan ja sen autonominen tuhoamisjärjestelmä on räjäyttänyt laitteen.

HTV-2:n oli rakentanut Lockheed Martin. Pentagon toivoo laitteesta nopeaa asejärjestelmää jolla voitaisiin iskeä alle tunnissa mihin tahansa maapallolla. Projekti on erittäin kunnianhimoinen ja näköjään se ei etene ilman vastoinkäymisiä.

Lisätietoja:
http://www.spaceflightnow.com/news/n1108/11htv2b/
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=26362.0
http://en.wikipedia.org/wiki/Defense_Advanced_Research_Projects_Agency
http://en.wikipedia.org/wiki/DARPA_Falcon_Project
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/08/usan_armeijan_yliaanikone_havisi_jaljettomiin_2786522.html
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Yhdysvaltain+enn%C3%A4tyskone+katosi+koelennollaan/1135268480692

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti