perjantai 25. maaliskuuta 2011

Avaruusmyrskyjen vaikutuksia sähköverkkoon selvitetään



Ilmatieteen laitos tutkimaan sähköverkkoja uhkaavia avaruusmyrskyjä

Ilmatieteen laitos on valittu johtamaan EU-hanketta, jossa tutkitaan avaruussäämyrskyjen vaikutusta sähköverkon toimintaan. Myrskyt voivat aiheuttaa sähkökatkoja ja tuhota muuntajia. Näin on käynyt aiemmin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Ruotsissa.

Hankkeessa tutkitaan avaruussäämyrskyjen aikana sähköverkkoihin syntyviä haitallisia geomagneettisesti indusoitavia virtoja (GIC). Hankkeen tavoitteina on arvioida ilmiön Euroopassa aiheuttamaa riskiä ja luoda Euroopan sähköverkoille soveltuvan ennustusjärjestelmän prototyyppi. Vastaavanlainen järjestelmä on jo koekäytössä Yhdysvalloissa.

Hankkeen puitteissa on tarkoitus selvittää, mitä erittäin voimakas avaruussäämyrsky voisi tehdä Euroopan maiden sähköverkoille. Esimerkiksi vuonna 2003 voimakas myrsky pimensi Malmössä 50 000 taloutta puoleksi tunniksi. Vuonna 1989 Kanadassa taas pimeni koko Quebecin provinssi, ja muuallakin Pohjois-Amerikassa oli ongelmia.

lähde: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/03/ilmatieteen_laitos_tutkimaan_sahkoverkkoja_uhkaavia_avaruusmyrskyja_2453672.html

lisätietoa:
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=51189:eu-tutkii-avaruussaeaen-vaikutusta-saehkoeverkkoihin-&catid=5:tiede&Itemid=7
http://ilmatieteenlaitos.fi/maanpaalliset-sahkovirrat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti