perjantai 3. marraskuuta 2017

Sputnik 2 ja Laika-koira tekivät historiaa 60 vuotta sitten 3. marraskuuta vuonna 1957.


Neuvostoliittolaisen sankarikoira Laikan lähettämisestä Maan kiertoradalle tulee perjantaina kuluneeksi 60 vuotta.

Laika valikoitui avaruuslennolle, koska se oli sitkeä ja nokkela kulkukoira, jolla oli suloinen katse.

Laika teki historiaa yksisuuntaisella matkallaan, jolta se ei palannut elävänä. Sputnik 2 -satelliitin laukaisusta marraskuun 3. päivänä 1957 tulee perjantaina kuluneeksi tasan 60 vuotta. Neuvostoliitto oli edellisessä kuussa laukaissut ensimmäisen Sputnik 1 -satelliitin, ja avaruuskisa Yhdysvaltoja vastaan oli kovimmillaan.

Laika oli sekarotuinen narttukoira, joka oli elellyt Moskovan kaduilla ennen avaruuslentoaan. Kaikki ei mennyt avaruuslennolla suunnitelmien mukaan, vaan Laika selvisi hengissä vain muutamien tuntien ajan. Se kiersi maapallon yhdeksän kertaa.

- Nuo yhdeksän Maan kiertoa tekivät Laikasta maailman ensimmäisen kosmonautin - se uhrattiin tulevaisuuden avaruusmissioiden vuoksi.

Avaruuskoiriksi valittiin narttuja, koska näiden ei tarvitsisi nostaa jalkaa virtsatessaan, ja siksi ne tarvitsivat vähemmän tilaa kuin uroskoirat, Kotovskaja selitti. Tehtävään valittiin kulkukoiria, koska niiden uskottiin olevan lemmikkejä neuvokkaampia ja kovapintaisempia. Laikakin oli elänyt Moskovan kaduilla läpi kylmien pakkastalvien.

Julkisuusarvon vuoksi koirien piti kuitenkin olla myös söpöjä ja viihtyä kameran edessä. Niille tuli antaa helposti muistettavat nimet.

Laika valittiin noin viiden ehdokkaan joukosta. Se voitti yhdensuuntaisen matkan avaruuteen, koska se oli luonteeltaan neuvokas ja säyseä ja koska sillä oli "kysyvä katse".

Tutkijaryhmä tiesi, ettei koiralla ollut mitään mahdollisuuksia selvitä lennosta elävänä. Tuohon aikaan se ei ollut mahdollista.

Sputnik-satelliitti laukaistiin nykyisestä Kazakstanista kello puoli kuudelta aamulla. Laukaisun aikaan Laikan sydän tykytti hurjasti mutta tasaantui myöhemmin.

Yhdeksännen Maan kierroksen jälkeen avaruuskapselin lämpötila alkoi nousta ja kohosi 40 asteeseen. Toiveena oli ollut, että Laika olisi selvinnyt avaruudessa 8-10 päivää, mutta todellisuudessa koira kuoli vain tuntien kuluessa kuumuuteen, nestehukkaan ja stressiin.

lähde

Lisätietoja: https://en.wikipedia.org/wiki/Sputnik_2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti