maanantai 30. marraskuuta 2015

Uutispaketti

Nippu mielenkiintoisia avaruusuutisia

-Kiinalaiset lähettivät avaruuteen Taiyuanin laukaisukeskuksesta Yaogan Weixing 29 vakoilusatelliitin polaarikiertoradalle Long March 4C kantoraketilla. Laukaisu suoritettiin viime torstaina klo 23.24 suomen aikaa. Asiantuntijat arvioivat että laite on korkean resoluution tutkakartoitussatelliitti. Tämä oli jo Kiinan tämän vuoden 16. laukaisu.

Lähde: http://spaceflightnow.com/2015/11/27/radar-spy-satellite-launched-by-china/

-Aerojet Rocketdyne sai Nasalta ja Boeingilta noin 1,4 miljardin dollarin arvoiset sopimukset sukkulan peruja olevan RS-25 LH2/LOX moottorin modernisoidun ja yksinkertaistetun mallin tuotannon aloittamiseen. Niitä tarvitaan sLS-kantoraketin moottoreiksi. Boeingin osalta tilaus koskee CST-100 Starliner kapselin propulsiojärjestelmän toimittamista. Tämä onkin tervetullut tilaus Aerojet Rocketdynelle joka on hävinnyt hiljattain pari tärkeää kilpailutusta. Alkuun Aerojet rocketdyne toimittaa 6 kpl lentovalmista RS-25 moottoria ja sen jälkeen katsotaan miten edetään.

Lähde: http://spaceflightnow.com/2015/11/27/aerojet-rocketdyne-wins-propulsion-contracts-worth-nearly-1-4-billion/

-SpaceX sai ensimmäisen todella varman tilauksen miehitetystä lennosta avaruusasemalle.

Lähde: http://spaceflightnow.com/2015/11/23/spacex-receives-firm-order-for-its-first-crew-flight/

-Atlas 5:n laukaisuikkunat avaruusasemalle ovat erikoisen pitkät ja pianhan jo edessä on ensimmäinen Orbitalin Cygnuksen kuljettaminen kohti asemaa. Laukaisuikkunoiden pituuden selittää kantoraketin suuri teho. Jutussa selitetään lisää.

Lähde: http://spaceflightnow.com/2015/11/18/atlas-5-flights-to-station-enjoy-longer-launch-windows/ ja: http://spaceflightnow.com/2015/11/29/international-space-station-and-crew-awaiting-atlas-5-launch/

-Presidentti Obama vahvisti viime viikolla allekirjoituksellaan lain, joka antaa asteroidien materiaalit kaupallisille avaruusyrityksille. U.S. Space Act, viralliselta nimeltään U.S. Commercial Space Launch Competitiveness Act, on avaruusteollisuusyritysten lobbaama ja nyt kiittelemä laki. Monitahoisen lain tarkoituksena on antaa tukea amerikkalaisen avaruusteollisuuden kehittämiselle, Brevard Times raportoi.

Monien asiantuntijoiden mukaan uusi laki kuitenkin rikkoo selvästi vuoden 1967 kansainvälistä avaruussopimusta.

Lähde: http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2015/11/30/uusi-laki-antaa-asteroidit-avaruusmainareille/201515809/66

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti