torstai 13. syyskuuta 2012

Proton-tutkintakomission raportti

Proton tutkintakomission virallinen raportti on ilmestynyt.

Telkom-3 / Express MD-2 satelliittien menetykseen johtaneen Proton Breeze-M ylävaiheen toimintahäiriön syy on saatu selvitettyä. Ylävaiheen moottori sammui liian aikaisin ja satelliitit menetettiin väärälle kiertoradalle koska yksi polttoaineputkiston osa ei ollut valmistettu vaatimusten mukaisesti. Protonia valmistava Khrunichev on viime vuoteen asti valmistanut osan omana tuotantona, mutta sitte Proton-tuotantoa uudelleenjärjesteltiin ja sen jälkeen osan on valmistanut Polyot, jonka nimen alla toimii useita alihankkijoita.

Tutkimuksen aikana selvisi myös että vääränlaisen osan valmistaminen on johtunut alihankkijan väärinkäsityksestä. Tämä osaltaan selittää sen miksi vääränlainen osa on läpäissyt testauksen. Ongelma ilmenee kuulemma vain tietyissä olosuhteissa joka myös selittää miksi juuri tämä osa on toiminut moitteettomasti useissa laukaisuissa ja muissa testeissä.

Korjaavina toimenpiteinä vääränlainen osa vaihdetaan kaikkiin jo valmistettuihin Breeze-M ylävaiheisiin ja Khrunichevin ja Polyotin laadunvarmistusjärjestelmiä parannetaan edelleen. Lisäksi Khrunichevilla tarkistetaan edelleen laadunvalvonta-, valmistus-, testaus-, ja koulutusmenetelmiä sekä tarkastetaan valmistuslaitteistoa ja järjestelmiä korkeimman mahdollisen valmistuslaadun ylläpitämiseksi. Lisäsksi arvioidaan koko Proton-tuotannon laadunvarmistusjärjestelmää.

Vielä ei ole selvää aikataulua sille kuinka nopeasti kaikki Breeze-M vaiheet saadaan korjattua ja sen takia arvio on että loppuvuonna saadaan suoritettua 2-3 Proton-laukaisua. ILS informoi myös asiakkaitaan ja vakuutusyhtiöitä selvityksen tuloksista.

Proton palaa tositoimiin tällä tietoa 14. lokakuuta Intelsat-23 laukaisun merkeissä.

lähteet:
http://www.ilslaunch.com/newsroom/news-releases/failure-review-oversight-board-frob-concludes-investigation
http://www.spacenews.com/launch/proton-set-return-flight-oct-carrying-intelsat-is-23.html

Päivitys 22.10: Näköjään velloneet huhut osoittautuivat todeksi: tämän elokuussa epäonistuneen Proton-laukaisun Breeze-M ylävaihe räjähti kiertoradalla 16. lokakuuta. USSTRATCOM vahvistaa että se todella hajosi paloiksi.

"USSTRATCOM confirms that Briz-M broke up in orbit on October 16 and the debris field created is under investigation for potential impact risks."

Taas saatiin lisää avaruusromua :(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti