keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Tietoliikennehistoriaa 50 vuoden takaa: Telstar 1

Telstar 1
Tänään on kulunut 50 vuotta siitä kun Telstar 1 tietoliikennesatelliitti välitti ensimmäisen kerran kuvaa Atlantin yli Mainen Andover Earth Station-asemalta Ranskan Pleumeur-Bodoun tietoliikennekeskukseen.

Telstar 1 laukaistiin Thor-Delta kantoraketilla Floridan Cape Canaveralista 10. heinäkuuta 1962. Sen oli kehittänyt ja rakentanut AT&T:lle Bell-laboratorio. Telstar oli maailman ensimmäinen yksityisesti rahoitettu aktiivinen tietoliikenensatelliitti ja samalla ensimmäinen kaupallinen hyötykuorma avaruudessa. Sillä demonstroitiin informaation satelliittivälityksen järkevyyttä ja toimivuutta, lisäksi se toi kokemusta satelliittiseurannan saralla ja toi tietoa satelliitin säteilykestävyydestä Van Allenin vyöhykkeellä. Telstar 1 oli pyörintästabiloitu ja energiaa se sai aurinkopaneeleista ja akkujärjestelmästä. Se oli pyöreä pallo jonka halkaisja oli 876 mm ja paino noin 77 kg.

Vaikkakin Telstar 1 pysyi toimintakunnossa välittämässä tv-signaaleja vain muutamia kuukausia, se sai maailman mielikuvituksen laukkaamaan. Ensimmäiset presidentti John F. Kennedyn ja ranskalaisen laulajan Yves Montandin kuvat, urheilulähetykset, Amerikan lipun liehunta ja Mount
Rushmoren kuvat olivat esimakua siitä kansainvälisestä satelliittitietoliikenteestä jota nykyään pidetään itsestäänselvyytenä.

Telstar 1 kiersi Maata matalalla kiertoradalla ja seuranta-asemat sijaitsivat Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Maa-asemilla seurantaan käytössään oli iso mikroaaltoantenni, joka mahdollisti seurannan noin puolen tunnin ajan Telstarin kulkiessa yli. Telstarin signaalit vastaanotettiin ja vahvistettiin maserin (Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation) avulla, se on nykylaserin edeltäjä.

Konseptin toimivuuden ja järkevyyden tultua todistetuksi, seuraavat tietoliikennesatelliitit lähetettiin paljon korkeammalle kiertoradalle 35800 kilometrin korkeudelle. Näin satelliitin liike saatiin samaksi Maan pyörimisen kanssa ja satelliitti pysyy tietyn alueen yllä jatkuvasti. Telstar 1 välitti yli 400 puhelinyhteyttä, sähkettä, faksilähetystä ja televisiolähetystä. Se toimi marraskuuhun 1962 asti jolloin kosminen säteily rikkoi sen elektroniikan. Telstarit 1 ja 2 ovat edelleen kiertoradalla. 

lähde: http://www.nasa.gov/topics/technology/features/telstar.html

Lisätietoa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Telstar
http://en.wikipedia.org/wiki/Delta_rocket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti