sunnuntai 2. lokakuuta 2011

SpaceX:n RLV-projekti selitettynä

Kuva: SpaceX

SpaceX suunnittelee palauttavansa tulevaisuudessa Falcon 9 -kantoraketin vaiheita takaisin laukaisualueelle uudelleenkäytettäväksi. Tarkoitus olisi käyttää vaiheiden moottoreita uudelleen vaiheen irroituksen jälkeen ja ohjailla ja hidastaa vauhtia siten, näin olisi tarkoitus ohjata vaiheet hallitusti takaisin Maan pinnalle. Vaihe olisi varustettu metallisilla laskeutumisjaloilla.

Elon Musk kertoi SpaceX:n suunnitelmia ja totesi samalla teknisen haasteen olevan kova. Hänen mielestään haaste on ratkaistavissa ja sitä myös aiotaan yrittää. Mikäli tällä tavoin voitaisiin käyttää entistä enemmän osia uudelleen, laukaisukustannukset laskisivat dramaattisesti.

SpaceX on pitänyt 1. vaiheen uudelleenkäyttöä pitkän aikavälin tavoitteena mutta tämä uusi moottorilaskeutuminen on paljon enemmän kuin ennemmin ajateltu laskuvarjon varassa laskeutuminen. Jos 1. vaihe saadaan toimimaan halutulla tavalla, tarkoitus on myös palauttaa 2. vaihe maahan samoin ja lopulta myös miehitetty Dragon-kapseli voisi laskeutua moottoreillaan Maan pinnalle.

Tämä on jälleen yksi hieno osoitus siitä että kun ei tarvitse takuta byrokratian hampaissa, voi voimavarat keskittää oikeasti hienoon ja ennakkoluulottomaan projektiin. Mikäänhän ei tietty takaa sitä että toimiiko konsepti mutta se aiotaan testata.

Lisätietoja: http://www.spaceflightnow.com/news/n1109/30spacexflyback/

Tässä vielä havainnollistava video siitä kuinka järjestelmän olisi tarkoitus toimia.


Täytyy kyllä arvostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti