perjantai 16. syyskuuta 2011

NASAn Space Launch System julkistettiin virallisesti


NASA julkaisi uuden SLS-rakettijärjestelmänsä virallisesti

Nasa julkisti uuden suunnitelman seuraavaksi miehitettyjen lentojen kantoraketiksi. Space Launch System eli SLS on 102 metriä korkea raketti, joka pystyy nostamaan matalalle radalle 70-100 tonnin kuorman. Tämä on enemmän kuin yhdelläkään amerikkalaisraketilla sitten Apollo-lentojen Saturn V:n.

Rakettimalli vastaa Obaman avaruuspolitiikan asettamiin tavoitteisiin. Raketin päätehtävä on kuljettaa astronautteja Orion-aluksessa kohti Marsia ja asteroideja. Kuljetuksissa avaruusasemalle ja matalalle radalle Yhdysvallat aikoo omien rakettiensa sijaan turvautua yksityisiin yhtiöihin.

"Valinta raketista, joka kuljettaa astronauttejamme matalaa rataa kauemmaksi, on yksi Nasan tärkeimmistä päätöksistä tällä vuosikymmenellä", painottaa Nasan pääjohtaja Charles Bolden. "Raketti vaatii amerikkalaisilta paljon työtä ja siksi teimme suunnitelman rauhallisesti saadaksemme sen toimivaksi."

SLS:n neitsytlento miehittämättömänä voisi koittaa aikaisintaan 2017.

Yksi suunnitelman kulmakivistä on kehitettävyys ja muunneltavuus. SLS soveltuu lentoihin myös miehittämättömänä ja myöhemmin sille on luvassa 130 tonnin kapasiteetti. Kantoraketin nimi on sukua avaruussukkulalle, jonka tekninen nimi oli Space Transportation System (STS).

Nasan edellinen suuri rakettisuunnitelma liittyi George W. Bushin 2004 lanseeraamaan Constellation-ohjelmaan, jonka tarkoituksena oli palata Kuuhun. Obama peruutti ohjelman vuonna 2010, jolloin se oli ehtinyt myöhästyä aikataulustaan jo useita vuosia. SLS muistuttaa kuitenkin osittain Constellation-ohjelman Ares V -rakettia.

Käytännössä Yhdysvaltojen seuraavan presidentin mielipide vaikuttaa paljolti siihen, saadaanko nyt julkistettu suunnitelma koskaan valmiiksi asti vai jääkö se Ares-rakettien tavoin kesken.

Lähde: http://www.avaruus.fi/uutiset/kantoraketit-ja-satelliitit/nasa-julkisti-suunnitelman-uudesta-jattiraketista.html

Lisätietoja:
http://www.nasa.gov/exploration/systems/sls/sls1.html
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=34618
http://www.spaceflightnow.com/news/n1109/14sls/
http://www.spaceflightnow.com/news/n1109/14slsnumbers/index.html
http://www.space.com/12955-nasa-rocket-space-launch-system-costs.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti