lauantai 18. kesäkuuta 2011

USA:n ilmavoimat antaa varoituksia avaruusromusta.

Kuva: European Space Agency

USA:n ilmavoimat antaa uuden toimintamallin mukaisesti varoituksia avaruusromusta ja uhkaavista törmäyksistä kaikille satelliittioperaattoreille. Varoituksia on tähän meneessä annettu viimeisen vuoden aikana Venäjälle ja Kiinalle satoja.

Varoitusten perusteella satelliittioperaattorit ovat siirtäneet satelliittejaan yli 100 kertaa välttääksen törmäyksen. Varoitukset ovat erittäin tärkeitä, koska törmäyksissä syntyy valtavan paljon uusia romunkappaleita, jotka voivat aiheuttaa puolestaan uusia törmäyksiä. Romun määrä voisi kasvaa pahimmillaan eksponentiaalisesti.

Toistaiseksi ei ole käytettävissä teknisesti tai taloudellisesti sopivaa keinoa romun keräämiseksi pois. Ilmavoimat seuraa laitteistollaan yli 22000 erilaista kiertoradalla kulkevaa kappaletta ja oletus on, että niitä siellä on vielä monia tuhansia enemmän, mutta ne ovat niin pieniä että nykytutkilla niitä ei pystytä havaitsemaan. Arvioiden mukaan kappaleiden määrä tulee kolminkertaistumaan vuoteen 2030 mennessä. Hurjimpien arvioiden mukaan maapalloa kiertää jopa kymmenkertainen määrä erilaisia kohteita, jotka ovat vaaraksi satelliiteille, avaruusasemalle ja muille avaruusaluksille. Pahin alue on suunnilleen muutaman sadan mailin korkeudella Maan pinnasta.

Lähde: http://www.spaceflightnow.com/news/n1106/15debris/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti