sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Jälleen uusi edistysaskel SpaceX:lle

Kuva: United Launch Alliance

Ilmavoimat, NASA ja kansallinen tiedustelutoimisto NRO ovat allekirjoittaneet perussopimuksen jolla luodaan säännöt ja muut raamit SpaceX:n liittymiselle United Launch Allianceen (yhdistyneeseen laukaisuyhtymään) ja sitä myöten pääsy mukaan lähettämään salaisia militäärikuormia avaruuteen. SpaceX:n tarjoamat halvat hinnat ovat herättäneet huomiota ja ne halutaan hyödyntää. United Launch Alliancen pääasiallisina raketteina on käytetty Delta 4:sta ja Atlas 5:sta.

SpaceX on solminut SES:n kanssa ensimmäisen merkittävän kaupallisen sopimuksensa satelliitin laukaisemisesta geostationaariselle radalle vuonna 2013. Ehtoina on että sitä ennen SpaceX:n täytyy demonstroida vähintään kahdesti uuden voimakkaamman Falcon 9 moottorin ja leveämmän nokkakartion toimivuutta.

Tämän tyylistä mallia ULA voisi myös toteuttaa SpaceX:n kanssa. Militäärimarkkinan puute on ollut SpaceX:lle päänvaivan aiheena.

Aikanaan Boeing ja Lockheed Martin sulautuivat laukaisupalveluineen yhteen muodostaen ULA:n ja nyt hieman mietitäänkin että miten tämä yhteistyö pidemmällä aikavälillä toimii jos SpaceX:n laitteet ovat paljon halvempia ja syövät näin Atlas 5:n  ja Delta 4:n markkinoita. Se voisi johtaa vähempiin em. laitteiden laukaisuihin ja nostaa niiden hintaa edelleen nykyisestä.

SpaceX on innokas laajentumaan kaikille markkinoille ja se asettaa varmasti ULA:n monopolille kovat paineet. Koska militäärilaukaisut tapahtuvat veronmaksajien pussista, niiden hinta on erityisessä seurannassa koko ajan. Edullista vaihtoehtoa ei tietenkään haluta sulkea pois.

Lähde: http://www.spacenews.com/launch/110414-air-force-nasa-and-nro-ink-agreement-launching-with-spacex.html

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/United_Launch_Alliance
http://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX
http://fi.wikipedia.org/wiki/NRO
http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing
http://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin
http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Air_Force
http://en.wikipedia.org/wiki/NASA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti