sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Uusi Sojuz-laukaisukompleksi valmiina Kouroun avaruuskeskuksessa

Kuva: Roscosmos Press Office

Vuodesta 2003 rakenteilla ollut uusi Sojuz-laukaisukompleksi Euroopan avaruusjärjestön (ESA) käyttämässä Kouroun avaruuskeskuksessa Ranskan Guianassa on valmistunut käyttökuntoon. Viimeisetkin käyttötestit on suoritettu. Ensimmäinen laukaisu tapahtunee vuoden 2011 ensimmäisen puoliskon aikana, tarkkaa päivää ei vielä ole ilmoitettu. Tähän mennessä Kouroun avaruuskeskukseen on kuljetettu ESA:n erikoisaluksilla Pietarista kaksi kantorakettia täydellisine varusteineen ja polttoaineineen. Merimatka on noin 9500 kilometriä ja se kesti n. 23 päivää. Seurasin itse kun MN Colibri seilasi viime vuonna Suomenlahden poikki vieden rakettia kyydissään. MN Toucan ja Colibri vievät myös Ariane 5 kantoraketit Ranskasta kouroun avaruuskeskukseen Ranskan Guianaan.

Laukaisukompleksi on rakennettu yhteistyössä Arianespacen, Ranskan ja Venäjän kanssa. Arianespace ja Roscosmos ovat sopineet jo vuonna 2008 kymmenestä Sojuz-laukaisusta.

Tässä linkki erinomaiseen sivustoon, jossa on myös paljon kuvia laukaisukompleksista: http://www.orbiter-forum.com/showthread.php?t=6004

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Guiana_Space_Centre
http://www.russianspaceweb.com/kourou_els.html
http://www.roscosmos.ru/main.php?id=2&nid=10723&lang=en

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti