|
Angara A5 laukaisualustalla. Kuva: Spetsstroy.ru |
Venäjän uuden Angara A5 kantoraketin koelaukaisu suoritetaan Plesetskin kosmodromilta tällä tietoa aikaisintaan tiistaina 23. joulukuuta Suomen aikaa klo 07.58.
Kyydissä on koekuorma joka ei ole toimiva satelliitti, se on lähinnä simuloimassa tyypillisen hyötykuorman massaa.
Raketti koostuu viidestä yhteen liitetystä Angara 1 1. vaiheesta (URM-1) joista neljää käytetään boostereina. 1. vaiheen moottoreina RD-191. Toisen vaiheen (URM-2) moottorina RD-0124A ja ylävaiheena Protonista tuttu Breeze-M. Polttoaineena raketin 1. vaihe käyttää kerosiinia ja hapettimena nestehappea, Breeze-M käyttää hypergolisia polttoaineita. Tankattuna raketin massa on 773 tonnia ja se yltää 60 metrin korkeuteen. Nokkakartion halkaisija on 5 metriä. 1. vaiheen työntövoima on lähes 1000 tonnia.
Modulaarisen rakenteen vuoksi noista boosteita voidaan asentaa käyttöön jopa 7 kpl mikäli tarve vaatii. Tulevaisuuden parannuksena tulee käyttöön myös polttoaineen ristisyöttö.
Angara A5:n hyötykuormakapasiteetti LEO-radalle on 24500 kg ja GEO-radalle 5400 kg. Koelaukaisun arvellaan suuntautuvan kohti GEO-rataa. Angara A5:n suunnitellaan korvaavan Protonin.
Angara A5 on isoin Venäjän kantoraketeista sitten Energia-kantoraketin.
|
Matkalla laukaisualustalle. Kuva: Venäjän puolustusministeriö |
Laukaisusta ei tällä tietoa ole tulossa lähetystä, Plesetskistä harvoin muutenkaan lähetetään kuvaa ja venäläiset ovat tulleet epäonnistumisten takia muutenkin liian varovaisiksi lähetysten suhteen.
Lisätietoja:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=35807.0
http://spaceflightnow.com/2014/12/22/russia-set-for-debut-launch-of-angara-5-rocket/
http://www.spaceflight101.com/angara-a5.html
Dec. 23 Angara 5 • Maiden Flight
Launch time: 0558 GMT (12:58 a.m. EST)
Launch site: Plesetsk Cosmodrome, Russia
A Russian Angara 5 rocket will launch on its first flight with a dummy payload. The rocket will fly with five Angara first stage cores strapped together and a Breeze M upper stage. Moved up from Dec. 25.
Päivitys: Koelaukaisu suoritettiin ajallaan ja se onnistui. Breeze-M ylävaihe ja massasimulaattori ovat päässeet geostationaariselle kiertoradalle. Lyhyt pätkä videota laukaisusta:
https://www.youtube.com/watch?v=BsQOpD4TIZM
Laukaisu havaittiin Suomessakin:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1419319466760.html