maanantai 15. heinäkuuta 2019

Kuun valloittajat televisiossa!

Kuun valloituksen 50-vuotispäivä lähestyy joten virittäkäähän vastanaottimet ja tallentimet oikeille taajuuksille...


Historia: Kuun valloittajat

TV1 Maanantaina 15.07. klo 19:00

1/6. Kohti Kuuta. Ensimmäinen ihminen laskeutui Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, mutta idea Kuun valloituksesta syntyi jo paljon aiemmin. Maailma oli jakaantunut itään ja länteen, mikä johti kilpajuoksuun Kuun valloituksesta. Kun amerikkalaiset lopulta astuivat kuun pinnalle koko maailma seurasi tapahtumia television välityksellä. Kuusiosaisessa dokumenttisarjassa osin ennennäkemätön kuvamateriaali valaisee avaruusajan alkuvaiheita 50 vuoden takaa. Mukana ovat itseoikeutetusti avaruusajan pioneerit Buzz Aldrin, Frank Borman, Bill Anders, Sergei Hrustsov, Poppy Northcut ja Ed Dwight. T: PBS, Yhdysvallat. Äänitekstitys: suomi.

50 vuotta sitten astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin astuivat ensi kerran Kuun pinnalle (21.7. 1969 klo 4.56 Suomen aikaa). Aldrin, 89, keikkuu vielä mukana historiasarjauutuudessa – enimmäkseen kuitenkin äänenä. Erinomainen, sopivan muhkea 6-osainen sarja ei kuluta ruutua puhuviin haastattelupäihin.

Koko kuva-aineisto projektista päästä toiselle taivaankappaleelle on niin paljon hienompaa kuin vain ekspertit selittämässä. Asiasta oli haaveiltu pitkään, mutta lopulta USA:n piti kylmän sodan kilpailupaineiden takia rutistaa kuuhanke tiukkaan aikatauluun, tapahtuvaksi 60-luvun loppuun mennessä.

Kuun valloittajat ennättää syventyä yksityiskohtiin. Päämiehet Kennedy ja Hrushtshovitse asiassa jo katuivat julistamaansa tavattoman kallista kilpailua ja koettivat sopia yhteistyöstä. Myyttejä on sittemmin suoraviivaistettu, mutta Robert Stonen sarja ei lankea ansoihin. Kuukävelylle asti tosin päästään tällä tahdilla vasta kuukauden kuluttua esitettävissä jaksoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti