perjantai 19. heinäkuuta 2019

Crew Dragon testionnettomuuden syy on saatu selville.


SpaceX ilmoitti saaneensa selville 20. huhtikuuta sattuneen Crew Dragonin testionnettomuuden syyn.

SpaceX:n Hans Koenigsmannin mukaan vuotanut polttoainejärjestelmän paineistuksen takaiskuventtiili aiheutti tapahtumaketjun joka johti räjähdykseen.

Koenigsmannin mukaan takaiskuventtiili päästi tankkeja täytettäessä pienen määrän typpitetroksidia helium-putkiin, joiden avulla järjestelmä paineistetaan käytössä 165 bariin. Kun heliumin avulla järjestelmä sitten paineistettiin ennen testiä, tämä pieni määrä typpitetroksidia syöksyi takaiskuventtiiliin ja rikkoi sen. Takaiskuventtiilin titaani reagoi hapettimen kanssa ja tästä seurasi räjähdys, joka tuhosi aluksen.

SpaceX on testeissään kyennyt toistamaan tapahtuman ja data on yhtenäväinen testionnettomuudesta saadun kanssa. Testit ovat tuoneet ilmi, että titaani reagoi väkivaltaisesti kovan paineen ja typpitetroksidin kanssa.

Testin tulokset olivat yllättäviä, kukaan ei odottanut abvaruusaluksissa yleisesti käytettävän titaanin käyttäytyvän näin räjähtävästi. Testin perusteella on todettu, että paineistusjärjestelmään ei saa päästä polttoaineita. Tämän vuoksi jousikuormitteiset takaiskuventtiilit korvataan  kertakäyttöisillä burst-kalvoventtiileillä.

Jousikuormitteisten takaiskuventtiilien ei odotettu osoittautuvan ongelmallisiksi, mutta testit osoittivat toisin. SpaceX jatkaa testaamista varmistaakseen että tämä ongelma ei ole yhteydessä muihin aluksen järjestelmiin.

Lähde: https://spaceflightnow.com/2019/07/15/spacex-points-to-leaky-valve-as-culprit-in-crew-dragon-test-accident/Ei kommentteja:

Lähetä kommentti