Arkipäivän avaruustekniikkaa

Kokosin tähän listaa avaruustekniikan arkipäivän sovellutuksista. NASAn tutkimusohjelmista niitä tuli kaikenkaikkiaan yli 1600 kpl joten tässä on niistä vain pieni osa.

-satelliittitelevisio. Nasa tarvitsi keinon kommunikoida astronauttien kanssa ja kehitti satelliititkommunikaatioteknologian 1960-luvulla. NASA kehitti myös satelliitti-tv:n vastaanotossa käytettävän lautasantennin.

-kannettavat tietokoneet saivat alkunsa NASAn kehitystyöstä 1980-luvulla.

-akkutyökalut ja johdoyttomat imurit kehittyivät huomattavasti kun NASA pyysi Black&Deckeriltä 1960-luvulla akkuporakonetta astronauteille kivinäytteiden ottoa varten.

-savu/häkäilmaisimet. Ne kehitettiin alkujaan Skylab-avaruusasemalle 1970-luvulla.

-telelääketiede: ohjelmoitavista sydämentahdistimista verenpainemittareihin, avaruusohjelma on monen tällaisen keksinnön takana.

-Joystick. Peliohjain sai alkunsa NASAn tutkijoiden ideasta ja sitä käytettiin ohjaimena alkujaan Kuuautossa jolla astronautit ajelivat ympäriinsä.

-3D-grafiikka ja keinotodellisuus. NASA kehitti 3D-grafiikkaa, keinotodellisuutta ja lentosimulaattoreita, koska oli tarpeen simuloida avaruuden olosuhteita Maan päällä. Kuumoduli laskeutui niin pehmeästi koska astronautit olivat harjoitelleet simulaattorissa perusteellisesti.

-heijastamattomat näytöt. Näet tv- tai tietokonekuvan ilman heijastuksia naamataulustasi.

-korvakuumemittarit. Erityisesti lasten kuumetta mitatessa kiittelee NASAa joka on infrapunakuumemittarin teknologian takana. NASA mittaa infrapunalla tähtien lämpötiloja.

-satelliittinavigaatio. NASA ei keksinyt GPS-järjestelmää mutta NASAn Jet Propulsion Laboratorylla oli osuutensa vastaanotinlaitteen teknologian kehityksessä.

-kamera-analyysiteknologia metsäpalojen seurantaan.

-joustava aerogeelieriste esuimerkiski kotien lämmöneristämiseen

-kaukokartoitus ja kuvaus avaruudesta käsin. Maapallo ei ole koskaan ollut näin pieni.

-digitaalinen fly-by-wire ohjausjärjestelmä, jonka kehitystyön AASA aloitti jo 1960-luvulla. Nykyään yleisin järjestelmä esim. matkustajalentokoneissa.

-polaroidut aurinkolasit. Suodattavat haitallisen UV-säteilyn pois. Jälleen NASAn kehitystyön tulos astronauttien kypärän visiireihin.

-kuorma-autojen aerodynamiikka sai huomattavia parannuksia NASAn työntekijöiden aerodynaamisista mallinnuksista tuulitunnelissa.

-terveydelle hyödylliset rasvahapot. NASAn levätutkimus toi tietoisuuteen levien tuottamat hyödylliset rasvahapot ja nykyään aineet ovat yleisesti erilaisten ravintolisien ja terveysruokatuotteiden osana.

-sääsatelliitit. tiedämme säästä ja ilmastosta nykyään huomattavan paljon juuri näiden laitteiden ansiosta.

-avaruusluotaimet. Tiedämme nykyään avaruudesta ja planeetoista paljon juuri näiden luotaimien lähettämien tietojen myötä.

-tekojalat ja muut keinotekoiset jäsenet. Proteesiteknologia on kehittynyt huomattavasti NASAn avaruusohjelman myötä.

-pienikokoinen ja kevyt sydänpumppu auttaa potilaita jotka odottavat sydämen siirtoon, jäölleen yksi NASAn teknologiasta syntynyt arkielämän apuväline.

-jäänpoistojärjestelmät lentokoneisiin

-maanteiden turvaurat. Suunniteltiin alunperin kiitoteiden vedenpoistoon ja idea sai alkunsa NASAn Langleyn tutkimuskeskuksesta. Sovellettu lukemattomiin liukkaisiin pintoihin.

-Vyörenkaidein kestävyys parani huiomasti Goodyearin uudella kuitumateriaalilla, joka on viisi kertaa terästä lujempaa ja todella kevyttä kestävyyteensä nähden. Se kehitettiin NASAn Viking-luotaimen laskuvarjon naruihin jotta se saatiin laskettua Marsin pinnalle.

-Miinanraivaus kehittyi kun NASA ja Thiokol keksivät käyttää sukkulan apurakettien jäännöspolttoaineta miinantuhoamissoihdussa jolla hävitettiin maaminoja niitä räjäyttämättä. Polttoaine palaa kuumana soihdussa ja se tuhoaa miinan räjähdemateriaalin kuumuudella.

-kuumakestomateriaalit ja palonestomaalit kehittyivät kun Avco kehitti NASAn kanssa Apollon lämpökilpeen kuumakestomateriaalit.

-palomiesten suojavaatteet ja muut apuvälineet. NASAn kanssa tehty yhteistyö poiki kevyet palonkestävät suojapuvut (materiaalit kehitettiin alunperin avaruussukkulan kuumakestoa silmällä pitäen), suuri hyöty saatiin työstä joka tehtiin astronauttien avaruuspukuja silmällä pitäen. Lisäksi kehitettiin uusia suojaimia ja hengityslaitteistoja savusukellusta varten. Paineilmapullot keventyivät alumiinikomposiittiteknologian kehittyessä.

-muotonsa muistava vaahtomuovi on peräisin NASAn Amesin tutkimuskeskuksesta. tämä vaahtomuovi on nykyään hyvin yleisesti käytössä tyynyistä kilpa-ajosovellutuksiin.

-ruoan jäädytyskuivaus. NASA kehitti teknologian osana avaruusruokaohjelmaansa ja sitten se kaupallistettiin. Jäädytyskuivaamalla ruoan ravintoarvo säilyi 98-prosenttisesti mutta se painaa vain 20 prosenttia alkuperäisestä. Tällaiset välipalat ovat laajasti käytössä nykyään, niitä käyttävät urheilijat, voimailijat ym. ym.

-aurinkopaneelien kehitys harppasi jättiaskeleita NASAn muodostaman 28 yrityksen koalition työn ansiosta ja nykypaneelit perustuvat suoraan niihin innovaatioihin joita tuolloin keksittiin. Ja niiden hinta on laskenut valtavasti.

-Öljyvuotojen pilaaman veden puhdistaminen mullistui kun NASAn kehitystyö toi mikroenkapsulaatiomenetelmän saataville yleisesti.

-Vedenpuhdistus- ja kierrätysmenetelmät ovat kehittyneet kun NASA on tehnyt parannuksia kansainvälisen avaruusaseman vedenpuhdistusjärjestelmään. yhdistämällä kemikaaliadsorption, ionivaihdon ja ultrasuodatuksen parhaat puolet saadaan puhdasta juomavettä mitä vaikeimmin saastuneesta vedestä. Tämä hyödyttää koko ihmiskuntaa.

-tietokoneohjelmistot kehittyivät kun NASA teki yhteistyötä Googlen kanssa ratkaistakseen suurien datamäärien nopean prosessoinnin ja varastoinnin ongelmia. Nykyöäään näitä ohjelmistotekniikkoja on käytössä lääketieteessä, keinotodellisuuslaitteistoissa, simulointiohjelmissa ja kuva/videokäsittelyohjelmistoissa.

-rakenneanalyysiohjelmistot ovat kehittyneet huimasti NASAn avustuksella. Kehitysohjelman myötä syntyi tuhansia erilaisia rakenneanalyysiohjelmia joita on käytetty autosuunnittelusta vuoristoratojen mallintamiseen.

-esineiden internet. NASAn kehitystyö toi astronauteille työkalut hallita useita avaruusaseman koejärjestelyjä kannettavalta tietokoneelta ja nykyään esineiden internet on jo levinnyt laajalle. Tähän kategoriaan  kuuluvat myös kiinteistöautomaatio ja muut kaukokäyttöjärjestelmät.

-Jauhemaiset voiteluaineet. NASAn projekti oli kehittää PS300 voiteluaine osana projektia jossa oli tarkoitus saada aikaan öljytön lentokoneen moottori. ADMA Products löysi helposti aineelle laajan teollisen käyttösektorin.

-ultraääniteknologia on edistynyt NASAn kehitystyön ansiosta. NASA ja monet muut käyttävät sitä nykyään rakenne- ja ainetarkastuksiin.

-ruoan syömäkelpoisuuden varmistaminen. NASA halusi tarjota astronauteille varmasti syömäkelpoista ruokaa ja Pillsbury kehitti yhteistyössä HACCP-ohjelman joka tarjosi ohjeet siitä kuinka ruokaa pitää käsitellä jotta siihen ei pääse taudinaiheuttajia tai sitä ei altisteta pilaantumista aiheuttaville olosuhteille. Nämä ohjeet pätevät edelleen ja ovat käytössä suuressa osaa maailmaa. Tämä on yksi mitä suurin avaruustekniikan tuoma hyöty koko ihmiskunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti