sunnuntai 17. toukokuuta 2015

SpaceX sai luvan laukaista matkaan NASAn tiedesatelliitteja.

NASA on virallisesti hyväksynyt sertifikaatillaan SpaceX:n Falcon 9 kantoraketin käytettäväksi kaikissa muissa laukaisuissaan paitsi kaikista kalleimpien robotisoituja laskeutujia kantavien tiedesatelliittien laukaisuissa alkaen heinäkuun Jason 3 laukaisusta.

NASAn laukaisupalveluiden ohjelma, jonka puitteissa virasto määrittelee kantoraketit eri laukaisuihin, päätti monivuotisen Falcon 9:n sertifiointiprojektin viime tiistaina.

Toteutuneen virstanpylvään myötä Falcon 9:ää tullaan käyttämään NASAn keskiluokan riskin omaavissa tiedesatelliittien laukaisuissa, joihin kuuluvat NASAn Maan tutkimussatelliitit ja monet palaneettaluotaimet.

Falcon 9 on nyt sertifioitu NASAn kategorian 2 kantoraketiksi.

NASA vaatii kategorian 3 sertifikaattia niiden laukaisujen kantoraketeilta jotka kuljettavat kaikista kalleimpia avaruusaluksia kuten monen miljardin arvoisia korkean profiilin planeettaluotaimia. Atlas 5, Delta 2 ja Pegasus XL kantoraketit ovat kategoria 3 sertfioituja SpaceX:n kilpailijoita.

NASAn ja SpaceX:n yhteinen Falcon 9 sertifiointiprosessi alkoi vuonna 2012 kun SpaceX voitti 82 miljoonan dollarin arvoisen Jason 3 laukaisusopimuksen. Kyseessä on Yhdysvaltojen ja Ranskan yhteisrahoittama projekti merenkäynnin rajuuden ja meriolosuhteiden kartoittamiseksi. 

SpaceX tarjosi alunperin Falcon 9 v1.0 kantorakettia Jason 3 tarjouskilpailussa, mutta muutti myöhemmin tarjoamaan uusinta Falcon 9 v1.1 kantorakettiaan. Tämä muutos pakotti uudelleensertifioimaan osan Falcon 9:n komponenteista ja valmistajan työtavoista.

Jason 3 laukaistaan matkaan 22. heinäkuuta Vandenbergistä Kaliforniasta. Falcon 9 vie satelliitin noin 1330 km korkeuteen josta satelliitti mittaa tutkakorkeusmittarilla merenpinnasta aallonkorkeuksia, merenpinnan nousua ja muita tietoja, jotka ovat olennaisia tehtäessä merenkulkijoille sääennusteita, merikarttoja ja ilmastonmuutostutkimusta.

358 miljoonan dollarin arvoinen Jason 3 on sarjassaan neljäs USA:n ja Ranskan yhteisrahoittama merentutkimussatelliitti.

Avaruusalus kuljetetaan Ranskasta Thales Alenian Spacen tehtaalta Vandenbergin laukaisutukikohtaan Kaliforniaan kesäkuussa. Falcon 9 kantoraketin osat ovat jo laukaisutukikohdassa.

Tuleva Jason 3 laukaisu on Falcon 9:n toinen laukaisu Vandenbergistä, jota käytetään lähetettäessä satelliitteja polaarikiertoradalle. Ensimmäinen laukaisu suoritettiin syyskuussa 2013.

SpaceX:lla on laukaisuluettelossaan toinen NASAn tiedesatelliitti, mutta lisää laukaisusopimuksia on todennäköisesti luvassa.

Transiting Exoplanet Survey Satellite eli TESS-satelliitti laukaistaan matkaan Cape Canaveralista Falcon 9:n kyydissä elokuussa 2017 etsimään uusia maailmoja toisten tähtien ympäriltä. 

SpaceX on onnistuneesta laukaissut matkaan kuusi avaruusasemalle matkannutta ja sen varastoja täydentänyttä rahtilentoa NASAn kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti, mutta laukaisut järjesteltiin avaruusasemaohjelman puitteissa ja ne ohittivat tiedesatelliitteihin tarvittavan sertifikaattivaatimuksen.

NASA määritteli, että rahtilennot voidaan suorittaa silloin vielä vähän lentäneellä ja vähän testatulla Falcon 9 kantoraketilla viraston määriteltyä ne erillisiksi korkean riskikategorian laukaisuiksi ja näin mahdollisti niiden kaupallisen rahoituksen.

Orbital Sciencesin Antares -kantoraketin kanssa toimittiin samalla tavoin.

Yhdysvaltojen ilmavoimat on lähestymässä myös samanlaisen Falcon 9:n sertifiointiprosessin päätepistettä, jolloin SpaceX pääsee kilpailemaan militäärisatelliittien laukaisusopimuksista. Ilmavoimien viranomaiset sanovat että sertifiointi saataisiin valmiiksi kesäkuussa. Ilmavoimat vaativat sertifioinnin ennen kuin yhtiö pääsee mukaan tarjouskilpailuun.

Lähde: http://spaceflightnow.com/2015/05/15/spacex-gets-certified-to-launch-nasa-science-missions/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti