keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Laukaisu la 16.5. klo 08.47: Proton-M / Mexsat 1 (Centenario) - Laukaisu epäonnistui!!!

Kuva: ILS

Protonilla lähetetään avaruuteen Meksikon Mexsat 1/Centenario tietoliikennesatelliitti. Se painaa 5325 kg. Laukaisu suoritetaan tällä tietoa lauantaina 15.toukokuuta klo 08.47 Suomen aikaa. Satelliitti irtautuu Briz-M ylävaiheesta 9 tunnin ja 13 minuutin kuluttua laukaisusta.

Laukaisun voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa: http://centenario.imgondemand.com/
Lähetys alkaa klo 08.30.

Lisätietoja:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=36670.0
http://www.ilslaunch.com/mission-control/mission-centenario
http://www.ilslaunch.com/sites/default/files/Centenario%20Mission%20Overview.pdf
http://www.boeing.com/boeing/defense-space/space/bss/factsheets/702/mexsat/mexsat.page

May 16  Proton • Mexsat 1
Launch time: 0547 GMT (1:47 a.m. EDT)
Launch site: Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan

An International Launch Services Proton rocket with a Breeze M upper stage will deploy the Mexsat 1 communications satellite for the Mexican government. The satellite is also named Centenario.

Päivitys: Laukaisu epäonnistui! 3. vaiheen moottori sanmmui kesken polton T+497s kohdilla 161 km korkeudella ja satelliitti ja ylävaihe tuhoutuivat maahansyöksyssä. Romut laskeutuivat Ulan-Uden lähelle Mongolian rajan tuntumaan.
ILS:n tiedote: http://www.ilslaunch.com/newsroom/news-releases/ils-declares-proton-launch-anomaly-3

Laukaisuvideo: https://www.youtube.com/watch?v=NKRT2BRN2HM

Päivitys 30.5: Tutkintakomissio on selvittänyt laukaisun epäonnistumisen syyn. 3. vaiheen ohjailumoottorin turbopumpun akseli oli joutunut liian koville voimakkaiden värähtelyjen takia, vääntynyt ja lopulta katkennut. Vika on voitu varmistaa lisätyn instrumentoinnin myötä ja näin on voitu osoittaa tämän rajaolosuhteissa esiintyvän vian olleen syy ainakin vuoden takaisen Express-AM4R laukaisun tuhoon ja vuoden 1988 Proton-laukaisun epäonnistumiseen. Tutkintakomissio on myös linjannut mitä korjaavia toimenpiteitä suunnitteluvian korjaamiseksi suoritetaan. Tämä turbopumpun ongelma on tullut erikoisolosuhteissa testattaessa esiin ja ilmeisesti on ajateltu että tällaisia olosuhteita pumppu ei koe todellisissa laukaisuissa ja siksi vikaa ei ole ennemmin ajateltu tarvittavan korjata. Lisäksi on pantu merkille lukuisia laadunvalvontapuutteita.

Lähde: http://www.russianspaceweb.com/mexsat1.html#outcome
http://spaceflightnow.com/2015/06/01/roscosmos-design-flaw-brought-down-proton-rocket/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti