lauantai 19. huhtikuuta 2014

John Cornelius Houbolt 10.4.1919 - 15.4.2014

Kuva: NASA
John Houbolt on kuollut 95-vuotiaana tiistaina 15. huhtikuuta.

Ilman John Houboltia ihminen ei todennäköisesti olisi kävellyt kuussa vuonna 1969. Hänen ehdottamansa ja tukemansa kuuhunlentotapa, kohtaaminen Kuun kiertoradalla, oli elintärkeä Yhdysvaltojen Apollo kuulento-ohjelmalle. Hänen esiintuomassaan tavassa huoltomoduli kiertää Kuuta ja kuumodulilla laskeudutaan Kuun pinnalle. Kuusta lähdettäessä kuumoduli ja huoltomoduli kohtaavat Kuun kiertoradalla ja telakoituvat yhteen. Tapa perustui rakettitekniikan ja avaruuslentojen pioneerien Juri Kondratjukin ja Hermann Oberthin aiemmin esittämiin konsepteihin. Tällä tavoin toimimalla Kuuhun oli mahdollista laskeutua yhden Saturn V kantoraketin voimin, kaikki muut tavat olisivat vaatineet kaksi kantorakettia. Samalla säästyi miljarditolkulla rahaa. 

John Houbolt työskenteli insinöörinä NASAn Langleyn tutkimuskeskuksessa ja tutki erilaisia kohtaamistapoja. Ajatuksen kohtaamisesta Kuun kiertoradalla esitti ensimmäisenä hänen ryhmänsä jäsen Tom Dolan. Houbolt piti ideaa loistavana ja vei sitä voimakkaasti eteenpäin. Ehdotus kohtasi kovaa kritiikkiä ja suoranaista epäuskoa ja ajatus tyrmättiinkin laajalti. Houbolt ei kuitenkaan koskaan luovuttanut. Hän jopa kirjoitti NASAn silloiselle apulaisjohtajalle Robert Seamansille, jotta ehdotus otettaisiin vakavasti. Taistelu asian puolesta ja oikeiden ihmisten vakuuttaminen kesti lopulta kaksi ja puoli vuotta. Jos hän ei olisi saanut vakuutettua Wernher von Braunia ja silloista presidentin tiedeneuvonantajaa Jerome Wiesneriä, ei Neil Armstrong olisi todennäköisesti kävellyt Kuussa vuonna 1969.

NASAn apulaisjohtaja George Low totesi myös vuonna 1982 että mikäli tätä tapaa ei olisi valittu, olisi Apollo-ohjelma epäonnistunut. Valinta oli täysin John Houboltin peräänantamattomuuden ansiota.

Heinäkuun 20. päivä vuonna 1969 John Houbolt katseli NASAn lennonjohtokeskuksessa kun Kotka laskeutui Kuun pinnalle. Wernher von Braun istui hänen edessään ja kun Kotka oli laskeutunut von Braun vinkkasi Houboltille ok ja sanoi: "kiitos, John".

Lisätietoja:
http://www.collectspace.com/news/news-041714a-john-houbolt-obituary-lor.html
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Houbolt
http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_orbit_rendezvous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti