lauantai 27. lokakuuta 2012

SpaceX CRS-1: Dragonin kotimatka su 28.10. - Onnistunut kotiinpaluu!

Dragon-kapseli palaa kotiin avaruusasemalta huomenna sunnuntaina 28. lokakuuta. Lastinaan sillä on noin 800 kg tarvikkeita, tutkimusaineistoa, rikkoutunutta laitteistoa ja tietokonevälineistöä.

Dragon irroitetaan aseman telakointiportista ja ohjataan robottikädellä kauemmaksi, sen jälkeen se päästetään irti robottikädestä ja se alkaa loitontua asemasta. Kun se on päässyt tarpeeksi kauas, navigointijärjestelmän suojaluukku suljetaan ja suoritetaan vauhdinhidastupoltto. 

NASATV:stä voi seurata irroitustapahtumia suorana lähetyksenä alkaen klo 13.00. Irtautuminen aloitetaan aikataulun pitäessä n. klo 14.55 ja kapseli pitäisi olla irti robottikädestä noin klo 15.27. Klo 20.28 alus suorittaa 10 minuutin vauhdinhidastuspolton ja sen jälkeen kääntyy oikeaan paluuasentoon jossa lämpökilpi on oikeassa kulmassa. Laskuvarjot avautuvat 13700 metrissä ja Tyyneenmereen kapselin pitäisi laskeutua n. klo 21.20 Suomen aikaa.

NASATV
SpaceX:n webcasti
Mission status center
Paluurahtiluettelo

Päivitys: Dragon irroitettiin aseman robottikädestä ja se loittonee, ohjailuraketit toimivat.
Päivitys: Dragonin navigointijärjestelmän suojaluukku on suljettu.
Päivitys: Dragonin paluu on meneillään ja noin 20 minuuttia mereen laskeutumiseen.
Päivitys: Dragonin laskuvarjosekvenssin pitäisi alkaa ihan juuri.
Päivitys: Päävarjojen pitäisi olla nyt avoinna.

Päivitys: Jooh mereenhän se Dragon plumpsahti. Hyvin meni!
"Splashdown confirmed at 3:22 p.m. EDT (1922 GMT) in the Pacific Ocean, concluding Dragon's first of 12 operational cargo flights to the International Space Station. "

Pätkä videoo laskeutumisesta: http://new.livestream.com/spacex/CRS1/videos/5472651

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti