torstai 1. maaliskuuta 2012

Laukaisu ma 5.3. klo 12.00: Iso-Haisu - Onnistunut laukaisu tapahtui vähän ennen kello 14.00

Iso-Haisu.

Sain tietooni että Iso-Haisu aiotaan laukaista maanantaina 5. maaliskuuta. Laukaisuikkuna Suomen aikaa klo 12.00-16.00. Kyseessä on samalla testi reaaliaikaisen telemetrian lähettämiseksi raketista maa-asemalle ja samalla myös internettiin ja sen visualisoimiseksi tehokkaasti. Laukaisu aiotaan suorittaa mahdollisimman aikaisin ikkunan auettua mutta tekniset seikat tai sää voivat aiheuttaa viivästyksiä.

Iso-Haisu on Suomen avaruustutkimusseuran hybridirakettiprojekti. Raketissa on kaksi GPS-yksikköä, kolme barometristä korkeusilmaisinta, 2-ulotteinen kiihtyvyysilmaisin ja hyötykuormana lämpötila-anturi. Näiden instrumenttien tiedot lähetetään reaaliaikaisena radioyhteydellä maa-asemalle ja sieltä eteenpäin GSM-yhteyden turvin.

Raketti on HyperLOC 1600, pituudeltaan 270 cm, halkaisijaltaa 14 cm ja sen massa on noin 14 kg. Moottorina HyperTEK L540. Arvioitu nousukorkeus noin 2300 metriä. Raketissa on myös kallistuksenhallintajärjestelmä, joka mittaa raketin asentoa ja ohjaa siivekettä tarpeen mukaan.

Laukaisutoimintaa ja lentoa voi seurata täältä: http://eetu.tunk.org/haisunaata/#news

Lisätietoa:
http://pollux.ayy.fi/wiki/doku.php?id=haisunaata:iso-haisu
http://aapo.iki.fi/kuvat/raketti/hyperloc/
http://www.youtube.com/watch?v=3Lhv978UPMI
http://www.sats-saff.fi/

Päivitys: Onnistunut laukaisu tapahtui vähän ennen  klo 14.00! Video: http://www.youtube.com/watch?v=3Lhv978UPMI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti