lauantai 10. maaliskuuta 2012

Avaruusaiheista kuunneltavaa.Tässäpä avaruusaiheisia radio-ohjelmia Yle Areenasta, hyvää kuunneltavaa.

Tiedeykkönen - Vinkkeli: Jari Mäkisen Avaruusasema. Osa 1.
Neliosaisen sarja liikkuu yläilmoissa. Toimittaja Jari Mäkisen Avaruusaseman ensimmäisessä osassa seurataan avaruusaluksen laukaisua ja tähdätään kohti Marsin pintaa.

Tiedeykkönen - Vinkkeli: Jari Mäkisen Avaruusasema: Kuu.
Meille maan asukeille on läheinen taivaankappale ollut kuu, siihen littyy mitä erilaisimpia uskomuksia. Vaan onpa sinne kuun pinnalle myös aivan tosissaan pyritty, mutta miten, sen kertoo meille Jari Mäkinen.

Tiedeykkönen - Vinkkeli: Jari Mäkisen Avaruusasema: Sisäplaneetat
Lähdemme taas avaruuteen, ja tämä onkin sellainen alue, johon meillä maan matosilla on vain vähän mahdollisuuksia ottaa osaa. Sitä varten on kuitenkin olemassa toimittaja Jari Mäkisen avaruusasema, joka vie tänään tutustumaan aurinkokunnan sisäplaneetoihin - siis niihin, jotka ovat meidän ja auringon välissä.

Tiedeykkönen - Vinkkeli: Jari Mäkisen avaruusasema - pikkuplaneetat
Toimittaja Jari Mäkinen on viimeisen parin viikon ajan esitellyt avaruustutkimuksen ja aurinkokunnan kappaleiden ihmeitä. Avaruusasema-sarjassa on matkattu muun muassa Marsiin, kuuhun ja aurinkokunnan sisäplaneetoille. Mutta mitä mahtavat olla pikkuplaneetat? Ja voiko sellaiseen asiaan kuin komeetta koskea?

Tiedeykkönen - Vinkkeli: Jari Mäkisen Avaruusasema - ulkoplaneetat
Aurinkokunnan sisäplaneetat ovat paitsi koostumukseltaan myös kooltaan aika samankaltaisia kuin maa. Mutta toista se on ulkoplaneetoilla. Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus ovat niin sanottuja jättiläisplaneettoja. Niillä ei ole lainkaan kiinteää pintaa. Miten näitä planeettoja voi siis tutkia? Lienee parasta aloittaa kuun kautta. Tämä on korkealentoisen minisarjan viimeinen jakso.

Tiedeykkönen: Avaruusmatka Mars-planeetalle

Tiedevartti: Maaliskuun tähtitaivalla loistaa Venus.
Kevään tullessa taivas on kirkkaampi kuin alkuvuodesta. Siksi on hyvä aika kuunnella, mitä tähtitaivaalla on tarjottavanaan näin maaliskuussa. Professori Markku Poutanen opastaa meidät nyt tähtitaivaan ihmeiden pariin. Luvassa on hyviä vinkkejä siihen, milloin ja mihin suuntaan kannattaa kaukoputkensa tarkentaa. Toimittajana Sisko Loikkanen.

http://areena.yle.fi/audio/1331292688946 Tiedeykkönen: Viimeisin aurinkomyrsky tutkijan käsittelyssä
Viimeisin aurinkomyrsky tutkijan käsittelyssä (koko ohjelma) Torstain ja perjantain välisenä yönä Maahan iskee voimakkain aurinkomyrsky viiteen vuoteen, NASA arvioi. Revontulien lisäksi energiapurkaus saattaa aiheuttaa haittoja esimerkiksi tietoliikenneverkoissa. Ohjelmassa tuoreet tilannetiedot aiheesta. Tiedevartissa tavataan egyptiläisen filologian emeritusprofessori Jaakko Frösén, joka on oman alansa huippuja koko maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti