lauantai 5. marraskuuta 2011

Laukaisu ti 8.11. klo 22.16: Zenit-2SB / Phobos-Grunt - Laukaisu onnistui, mutta alus ongelmissa.

Kuva: Roscosmos

Phobos-Grunt on Venäjän avaruusjärjestön Marsin kuuta tutkiva avaruusluotain. Phobos-Grunt -nimi tarkoittaa Phobos-kuun maaperää. Avaruusaluksen on tarkoitus on hakea näytteitä Marsin Phobos-kuun pinnalta. Ennen laskua Phobos-Grunt tutkii Phoboksen kaasukehää, plasmaa, pölyä ja säteilyä. Mukana on myös Kiinan kansantasavallan Yinghuo-1 mikrosatelliitti jonka on tarkoitus päätyä Marsin kiertoradalle ja tutkia planeettaa sieltä käsin.

Luotain laukaistaan matkaan Baikonurin kosmodromilta tällä tietoa tiistaina 8. marraskuuta Suomen aikaa klo 22.16. Kantorakettina Zenit-2SB.

Laukaisun voi seurata suorana lähetyksenä ainakin osoitteessa: http://www.tsenki.com/en/broadcast/

Rollout-video: http://www.youtube.com/watch?v=rFtUxw0XAPc

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fobos-Grunt
http://en.wikipedia.org/wiki/Yinghuo-1
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=15610.0
http://www.orbiter-forum.com/showthread.php?t=21753
http://www.universetoday.com/89845/daring-russian-sample-return-mission-to-martian-moon-phobos-aims-for-november-liftoff/
http://www.universetoday.com/89914/phobos-grunt-the-mission-poster/
http://www.universetoday.com/90616/phobos-grunt-and-yinghuo-1-encapsulated-for-voyage-to-mars-and-phobos/

Nov. 8      Zenit-2SB  •  Phobos-Grunt
Launch time: 2016 GMT (3:16 p.m. EST)
Launch site: Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan

A Zenit rocket will launch the Phobos-Grunt mission to return samples from Phobos, the largest moon of Mars. The rocket will use a Fregat upper stage to guide the Phobos-Grunt probe to Mars. The mission will also carry a small Chinese spacecraft named Yinghuo 1 to enter orbit around Mars.

Päivitys: Laukaisu onnistui. Laukaisuvideo: http://www.youtube.com/watch?v=I4P0L6NUV98

Alus ajautui ongelmiin kiertoradalla. Ongelmaksi tuli se että luotaimen navigointilukitus kiintopisteisiin eli tähtiin epäonnistui. Siitä seurasi safe mode ja poltot eivät tapahtuneet suunnitellusti.

Nyt on tilanne se että spesialistit yrittävät pelastaa tilannetta ja ovat yhteydessä luotaimeen tänä iltana ja huomenaamulla. Nähtäväksi jää saadaanko se fiksailtua reilaan. Se tiedetään että asennonsäätö toimii ja aurinkopaneelit ovat avautuneet.

Jos kaikki toimii niin uudelleenohjelmoinnilla saadaan tilanne selvitettyä ja lähetettyä luotain kohti Marsia. Jos taas laitteisto on rikki niin sitte se tietää game overia. Joidenkin laskelmien mukaan luotain tipahtaa 130 päivän sisään jos ei sitä saada hallintaan. Siinä on 7 tonnia hydratsiinia ja typpitetroksidia, joten se olisi aika myrkyllinen romu.

Hyvin epäilyttävää on se että jo nyt laitteisto takkuaa, vaikka se nyt saataisiinkin kuntoon niin jää epäilys siitä että se voi pettää koska vaan uudelleen matkalla Marsiin.

Päivitys 10.11: Venäjän Mars-luotaimen tilanne vaikuttaa synkältä. Radioyhteyden saamisessa on ollut suuria vaikeuksia ja ilmeisesti luotaimen päälähetin on ollut poissa päältä. Sitä yritetään saada takaisin toimintaan. 5-10 pv kuluttua luotain  syöksyy ilmakehään jos sitä ei saada hallintaan.

http://news.yahoo.com/russia-struggles-save-mars-moon-probe-103419852.html

Päivitys 10.11: viimeisimpien tietojen mukaan Phobos-Grunt ei lähetä eikä vastaanota dataa. Näyttää siltä että low gain suunta-antennit eivät toimi. Syy siihen saattaa olla se että 1. polton jälkeinen polttoainetankin irroitus ei tietenkään tapahtunut kuten ei polttokaan. Siispä tankki peittää antennit. Alkaa vahvasti vaikuttaa siltä että luotain on menetetty, mutta tuleehan se silti maahan myrkkyjen kera, tuliskohan siitä paluusta hieno valoshow ;D Tietojen mukana polttoainetta aluksella on kaiken kaikkiaan n. 11160 kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti