maanantai 3. lokakuuta 2011

V-2 onnistunut ensilento tänään 69 vuotta sitten!


Tänä päivänä vuonna 1942 suoritettiin V-2 raketin ensimmäinen onnistunut testilento. Wernher von Braunin ryhmän nerokkaat suunnitelmat ja itsepintainen kehitystyö toivat riemutuloksen.

V-2 oli käytännössä ballistinen ohjus, jossa oli käytössä kolme tärkeää tekniikkaa: iso nesteajoainerakettimoottori, supersooniseen lentoon kehitelty aerodynamiikka, gyroskooppinen ohjautus ja peräsinlevyt pakokaasua ohjaamassa. Lisäksi neljässä takasiivessä oli liikkuvat siivekkeet. Polttoaineena käytettiin 75% etanoli/vesi-seosta ja hapettimena nestemäistä happea.

Ohjuksen moottori toimi 65 sekuntia nousun aikana ja ohjautus kallisti ohjuksen tietylle ennalta ohjelmoidulle lentoradalle. Moottorin sammuttua ohjus putosi maaliinsa. Se nousi noin 80 kilometriin.

Polttoaineen ja hapettimen turbopumput olivat kaasuturbiineja ja höyry niille saatiin väkevöidystä vetyperoksidista ja natriumpermanganaattikatalyytistä.

Polttokammiossa lämpötila nousi 2500-2700 asteeseen. Polttoaine pumpattiin kaksoisseinämän välissä jolloin se jäähdytti polttokammiota ja kuumeni, sitten se syöksyi polttokammioon 1224 eri suuttimen kautta. Osa alkoholista ohjattiin kulkeutumaan ohi suutinten suoraan polttokammioon ja se muodosti kammion seinämiä jäähdyttävän rajakerroksen.

LEV-3 ohjautusjärjestelmä koostui kahdesta vapaasta gyroskoopista (horisontaalinen ja vertikaalinen) lateraalistabilointia varten ja PIGA-kiihtyvyysanturista jonka tietojen perusteella moottori sammutettiin kun tietty nopeus oli saavutettu.

V-2 laukaistiin ennalta suunnitellusta paikasta joten atsimuutti eli laukaisusuunta ja etäisyys kohteeseen oli tiedossa. Ohjuksen evä 1 asetettiin laukaisusuunnan edellyttämään asentoon. Analoginen tietokone sääteli lentosuuntaa ja etäisyyttä hallittiin sammuttamalla moottori oikealla hetkellä. Ohjus saavutti pian parabolisen lentoratansa lakipisteen ja alkoi tippua alaspäin.

Tohtori Friedrich Kirchstein Siemensiltä kehitti V-2 radio-ohjauksen moottorin sammuttamiseksi.

USA:n käyttämä PGM-11 Redstone ballistinen ohjus perustui suoraan V-2 rakettiin ja Mercury-Redstone on monille varmasti tuttu nimi.

Päivälleen 69 vuotta sitten tehtiin rakettihistoriaa.

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/V-2
http://en.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun
http://en.wikipedia.org/wiki/PGM-11_Redstone

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti