lauantai 2. helmikuuta 2019

SpaceX:n uusi Raptor koekäytetään Teksasissa.


SpaceX on kuljettanut uuden Raptor rakettimoottorin Teksasin testialueelle jossa se koekäytetään ja testataan ensimmäistä kertaa. Valmistelut testejä varten ovat alkaneet.

Raptor on selvästi suurempikokoinen kuin Merlin 1D, jota käytetään Falcon 9 kantoraketissa. Lisäksi siinä missä Merlin 1D:n teho on 480 kilonewtonia, on Raptorin teho noin 2000 kilonewtonia.

Raptor on full flow staged combustion moottori, mikä tarkoittaa että kaikki polttoaine- ja hapetinpumppuja käyttävien kaasuturbiinien pakokaasut kierrätetään läpi pääpolttokammion ja ne lisäävät osaltaan moottorin tehoa ja nostavat sen hyötysuhdetta. Raptorissa on oma kaasuturbiini sekä metaanipumpulle että nestemäisen hapen pumpulle. 

Tämä tietenkin tarkoittaa että laite on tekniikaltaan paljon monimutkaisempi ja materiaaliteknisiltä ratkaisuiltaan paljon vaativampi kuin esimerkiksi Merlin 1D.

Raptor käyttää polttoaineena metaania ja hapettimena nestemäistä happea. Laitetta tullaan käyttämään SpaceX:n Mars-kantoraketissa ja Starship-aluksessa. SpaceX ei ole vielä julkistanut kaikkia Raptorin tietoja.  

Raptorista tulee oikeastaan ensimmäinen amerikkalainen kyseisellä periaatteella toimiva rakettimoottori koska testilaitteita ei lasketa, avaruussukkulan SSME-päämoottori ei toimi ihan samalla periaatteella ja Atlas V:n RD-180 on venäläisvalmisteinen. 

Vielä ei ole tietoa siitä milloin Raptor käynnistetään Teksasissa. 
Raptorin tekniikkaa testattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2016.Lisätietoja:
https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=41363.0
https://twitter.com/elonmusk/status/1091154222173712384
https://en.wikipedia.org/wiki/Raptor_(rocket_engine_family)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti