torstai 12. heinäkuuta 2018

Progress MS-09 ennätysnopeasti avaruusasemalle.

Progress MS-09 rahtialus lähetettiin kohti avaruusasemaa Baikonurista tiistaina 10. heinäkuuta Suomen aikaa klo 00.51. Se vei mukanaan kansainväliselle avaruusasemalle rahtia, vettä ja happea.

Olosuhteet mahdollistivat testata tämän laukaisun yhteydessä entistä nopeampaa matkantekoa avaruusasemalle. Testi sujuikin ennalta suunnitellusti ja matkaan kului aikaa vain kaksi ratakierrosta, Progress telakoitui aseman Pirs-moduliin 3 tunnin ja 40 minuutin kuluttua laukaisusta.

Laukaisu ajoitettiin tarkasti hetkeen juuri ennen kuin avaruusasema kulki Baikonurin yli. Laukaisun hetkellä avaruusasema kulki noin 595 km päässä Baikonurista ja Progressin saavuttua kiertoradalle avaruusasema kulki 1615 km aluksen edellä.

Kaikki avaruusasemalle suuntautuvat laukaisut ajoitetaan siihen hetkeen kun Maan pyörimisliike tuo laukaisualustan avaruusaseman kulkureitille, mutta asema sijaitsee usein eri kohdassa planeettaa ja se pakottaa asemalle pyrkivän aluksen kirimään pidemmän välimatkan kiinni ennen telakointia. Se tarkoittaa tietenkin että aseman saavuttamiseen kuluu pidempi aika.

Venäläiset testaavat näin järjestelmiään ja tällä tavoin lienee mahdollista käyttää tulevaisuudessa olosuhteiden salliessa tällaista nopeaa reittiä miehitetyissä Sojuz-laukaisuissa.

lähde: https://spaceflightnow.com/2018/07/09/progress-freighter-blasts-off-on-fastest-ever-trip-to-international-space-station/

Laukaisun video: https://www.youtube.com/watch?v=4blrQAHl4Gc
Telakointi: https://www.youtube.com/watch?v=PJmZphVRavY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti