perjantai 8. heinäkuuta 2016

Sojuz MS-01 matkaan kohti avaruusasemaa uuden vaihtomiehistön kanssa.

Sojuz MS-01 laukaistiin matkaan kohti avaruusasemaa uuden vaihtomiehistön kanssa torstaina 7. heinäkuuta klo 04.36 Suomen aikaa. Tällä kertaa edetään hitaasti eli 2 päivän ja 34 ratakierroksen jälkeen telakoidutaan avaruusasemaan.

Miehistön muodostavat Anatoli Ivanishin, Kathleen Rubins ja Takuya Onishi.

Laukaisuvideo: https://www.youtube.com/watch?v=Vbe5qWVdPwE

Tässä uudessa MS-01 aluksessa on monia teknisiä uudistuksia. Niihin kuuluvat mm. tehokkaammat aurinkopaneelit, uudistettu ohjaus-, kommunikaatio- ja navigointijärjestelmä sekä olemassa olevien järjestelmien vikasietoisuuden merkittävä parannus.

Kommunikointi perustuu nyt linkkisatelliiteihin joten Sojuz voi olla yhteydessä lennonjohtoon 70% ajan per ratakierros joka on valtava parannus 10 minuutin ja 20 minuutin ajan saatavilla olleen yhteyden sijaan. Lisäksi satelliitteja käytetään navigoinnissa, tämän avulla Sojuz voi navigoida ja käyttää moottoreitaan automaattisesti matkallaan kohti avaruusasemaa. Lisäksi uusi Kurs-NA lähestymisjärjestelmä ei tarvitse enää avattavia antenneja.

Lisäksi uudistuksiin kuuluu digitaalinen videoprosessori, kahdennettu reaktiokontrollijärjestelmä ja lisäjärjestelmä jolla telakointi luukkuun voidaan suorittaa manuaalisesti jos on tarve.

Tämän lennon aikana suoritetaan useita uusien järjestelmien testauksia.

Lähestyminen avaruusasemaan alkaa lauantaina klo 04.51 Suomen aikaa ja lopullinen telakointi on tarkoitus olla valmiina klo 07.12 Suomen aikaa. Miehistö toivookin olevansa vain tarkkailumoodissa automaattisen järjestelmän suorittaessa lähestymisen ja telakoinnin, toki Ivanishin on valmiina puuttumaan peliin jos jokin menee vikaan.

Tapahtumia voi seurata NASATV:stä osoitteessa: http://www.nasa.gov/nasatv

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti