sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Venäjällä suunnitellaan uutta Saturn V kokoluokan kantorakettia.

Venäjällä suunnitellaan uuden Saturn V kokoluokan rakettia. Projektille on saatu Vladimir Putinin  alustava suostumus. Laitteen on suunniteltu pystyvän kuljettmaan matalalle Maan kiertoradalle 120-150 tonnin hyötykuorma. Se kilpailisi SpaceX:n Falcon Heavyn ja NASAn SLS:n kanssa.

Varapääministeri Dmitry Rogozinin mukaan nyt on saatu ensimmäiset konkreettiset merkit projektin etenemiselle Vladimir Putinin suostumuksen muodossa.

Alustava suostumus tuli onnistuneen Angara -testilaukaisun jälkimainingeissa. Rogozinin mukaan uuden raskaansarjan kantoraketin kehitystyö voisi alkaa täydellä teholla heti kun Angara -projelti on saatettu päätökseen ja Angara-kantoraketit vakituisessa käytössä. Angara on ensimmäinen kantoraketti joka on suunniteltu ja valmistettu kokonaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Uuden kantoraketin ja laukaisualustoje ym. tilojen kehitysprojektin kustannusarvio on noin 500 miljardia ruplaa eli noin 13,3 miljardia dollaria.

Omia raskaansarjan laitteitaan kehittävät lisäksi Kiina, NASA ja SpaceX. SpaceX on mielenkiintoinen tapaus, koska Elon Musk sanoo yhtiönsä toteuttavan kaiken paljon muita halvemmalla.

Yleisesti ottaen Mars-lentoja lupaillaan 2030-luvulle, tosin Musk aikoo laukaista Marsiin aiemmin.

Näitä raskaansarjan kantoraketteja tarvitaan syvän avaruuden tutkimiseen, kuulentoihin  ja Mars-lentoihin, näin pari esimerkkiä mainitakseni. Itse toivon että avaruusteknologian kehittyessä todellinen avaruusturismi pääsee vauhtiin ja tavallisella ihmiselläkin olisi varaa päästä vähintään kerran tai pari kiertämään Maapallon ympäri. Olisihan se mukava Kuun ympärikin käydä kiepsauttamassa.

Lähde: http://rt.com/news/184560-russia-rocket-super-heavy/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti