sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Laukaisu ke 2.7. klo 12.56: Delta II / OCO-2 - Laukaisu onnistui!

Kuva: United Launch Alliance.
Kalifornian Vandenbergistä laukaistaan avaruuteen ilmakehän hiilidioksidia mittaava OCO-2 ympäristösatelliitti. Se painaa 454 kilogrammaa. Kantorakettina Delta II 7320-10 kolmella apuraketilla ryyditettynä. Laukaisu suoritetaan tällä tietoa keskiviikkona 2. heinäkuuta Suomen aikaa klo 12:56:44. Laukaisuikkunan pituus on 30 sekuntia. Satelliitti irtautuu kantoraketista 56 minuutin ja 15 sekunnin kuluttua laukaisusta. Laukaisusääennuste on hyvä.

Satelliitin avulla voidaan mitata hiilidioksidin määrää ja kiertoa ilmakehässä maailmanlaajuisesti. Tämä OCO-2 on korvaaja laukaisussa vuonna 2009 tuhoutuneelle vastaavalle OCO-satelliitille. Tuolloin Taurus XL -kantoraketin nokkakartio ei auennut ja sen takia koko hoito tippui takaisin ilmakehään ja mereen. Laukaisusääennuste on hyvä. Tehtävän kestoksi arvioidaan 2 vuotta. Satelliitin määränpää on aurinkosynkroninen, kallistuskulmaltaan 98,2-asteinen lähes polaarirata 705 km korkeudella. Se liittyy myös NASAn A-Train satelliittien muodostelmaan. NASA on investoinut projektiin noin 468 miljoonaa dollaria.

Laukaisun voi seurata suorana lähetyksenä osoitteissa:
http://www.ustream.tv/nasahdtv
http://www.ulalaunch.com
http://livestream.com/spaceflightnow

Mission status center: http://www.spaceflightnow.com/delta/d367/status.html

Lisätietoja:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=22083.0
http://www.jpl.nasa.gov/news/press_kits/oco2-launch-press-kit.pdf
http://www.nasa.gov/mission_pages/oco2/index.html
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/3143886
http://www.ulalaunch.com/uploads/docs/Mission_Booklets/DII/dii_oco2_mob.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Orbiting_Carbon_Observatory
http://en.wikipedia.org/wiki/Delta_2
http://www.nasa.gov/mission_pages/oco2/index.html

July 2      Delta 2  •  OCO 2
Launch time: 0956 GMT (5:56 a.m. EDT; 2:56 a.m. PDT)
Launch site: SLC-2W, Vandenberg Air Force Base, California

A United Launch Alliance Delta 2 rocket will launch the Orbiting Carbon Observatory 2 satellite for NASA. OCO 2 will make precise, time-dependent global measurements of atmospheric carbon dioxide from space. The rocket will fly in the 7320 configuration with three solid rocket boosters and no third stage.

Päivitys: Laukaisu suoritettiin ajallaan ja se onnistui mainiosti! Laukaisuvideo: https://www.youtube.com/watch?v=njf67aov4XA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti