lauantai 8. maaliskuuta 2014

Falcon 9 sertifiointi luo paineita.

Falcon 9:n sertifiointi Yhdysvaltain puolustusministeriön ja tiedustelutoimiston tarvitsemille ja ULA:n monopolina hallitsemille militäärilaukaisumarkkinoille etenee. Musk arvoi että prosessi voisi olla selvä jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Lähde: http://spaceflightnow.com/news/n1403/03falcon9/

Tämä on tietenkin omiaan nostattamaan niskakarvoja ULA:n monopolissa ja herättäämään kiivastakin debattia laukaisusopimuksista ja niiden hinnoista. Yhtiöiden johtajat olivat lainlaatijoiden pakeilla kertomassa näkemyksiään ja visioitaan siitä miten valtion laukaisujen kilpailutuksia olis hyvä jatkossa hoitaa. Musk totesi ykskantaan voivansa tuoda huimia säästöjä laukaisuihin ja arvosteli kärkkäästi ULA:n monopolia ja sen jopa kolminkertaisiksi nousseita laukaisuhintoja. Lisäksi hän totesi että mikäli SpaceX pääsee kilpailemaan sopimuksista, tietää se veronmaksajille monien miljardien dollareiden säästöjä.

Tietenkin ULA:n johtajat epäilivät tätä ja puolustivat omia näkemyksiään siitä kuinka erinomaisen hyvä tilanne nyt on ja kuinka luotettavia heidän omat järjestelmänsä ovat.
Selvää on kuitenkin että ULA:n kovasti nousseet laukaisuhinnat ovat kiinnittäneet päättävissä komiteoissa huomiota. Lieneekin selvää että SpaceX tulee pääsemään markkinoille.

Lähde: http://spaceflightnow.com/news/n1403/05spacexula/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti