perjantai 25. lokakuuta 2013

SpaceX kertoo lisää tulevaisuuden suunnitelmistaan.

SpaceX raotti salaisuuksien verhoa antamalla silmäyksen tulevaisuuden suunnitelmiinsa ilmoittamalla saattaneensa päätökseen arviointiprosessin miehitetyn avaruusohjelman tulevasta vuoden 2014 hätäpoistumistestistä. Yhtiö ilmoitti myös alkavansa testata ensi vuonna NASAn Stennisin avaruuskeskuksessa uutta metaanikäyttöistä Raptor-rakettimoottoria, joka tulee olemaan avainasemassa yhtiön Mars-lentosuunnitelmissa.

SpaceX keskittyy tällä hetkellä pääosin edessä oleviin laukaisuihin, joihin lukeutuu mukaan päivitetyn Falcon 9 v1.1 toinen laukaisu hyvin sujuneen Cassiope-laukaisun jälkeen.

Kantorakettia ja SES-8 satelliittia valmistellaan SpaceX:n SLC-40 laukaisukompleksissa. Laukaisu ei kuitenkaan tapahdu kuin aikaisintaan 22. marraskuuta. Cassiope-laukaisussa ilmenneen 2. vaiheen moottorin uudelleenkäynnistysongelman tutkimukset jatkuvat. Vaikka Cassiope saatiinkin onnistuneesti avaruuteen, 2. vaiheen rakettimoottori ei käynnistynyt uudelleen.

SES-8 laukaisussa 2. vaihe täytyy käynnistyä uudelleen koska muuten satelliittia ei saada lähetettyä geostationaariselle siirtoradalle. Maatesteissä 2. vaiheen moottori on käynnistetty ilman ongelmia useita kertoja, mutta vaikuttaa siltä että avaruuden kylmä tyhjiö saattaa luoda uniikin ongelmatilanteen joka haittaa käynnistystä.

SES-8 laukaisun viivästys tarkoittaa sitä että Thaicom-6 laukaisua ei ehditä suorittaa tänä vuonna kuten alkuperäissuunnitelmissa oli. Vähintään 30 päivän valmisteluaika laukaisujen välillä ja joululomakausi sotkevat suunnitelman ja siksi laukaisu on päätetty siirtää ensi vuoden puolelle.

Jos seuranta-asemalle sopii SES-8 laukaisupäiväksi 22. marraskuuta niin laukaisuikkuna on välillä 13.28-15.28 paikallista aikaa.

SES-8 ja Thaicom-6 laukaisujen jälkeen SpaceX siirtyy valmistelemaan neljättä Dragon-kapselin lentoa kansainväliselle avaruusasemalle. CRS-3 (SpX-3) lento oli tällä tietoa vuorossa aikaisintaan 11. helmikuuta 2014. Päivämäärät voivat muuttua riippuen edellisten laukaisujen toteutumisista ja muutenkin ruuhkaisesta avaruusasemalla vierailevien muiden alusten lentoaikataulutuksista. 

Tulevaisuttta, jossa Dragon kuljettaisi NASAn astronautteja pelkän rahdin lisäksi, silmällä pitäen SpaceX ja NASA veivät loppuun ensi vuonna suoritettavan miehistökuljetuksien kannalta elintärkeän Dragon-kapselin hätäpoistumistestin arviointiprosessin. 

Toistaiseksi jokainen Dragon-kapseli on laskeutunut laskuvarjojen varassa Tyyneen valtamereen. Tapa korvataan aikanaan laskeutumismoottorien varassa maalle suoritettavalla laskeutumisella.

Tulevaisuudessa Dragon-kapseli on varustettu kahdeksalla SuperDraco-nesteajoainerakettimoottorilla jotka sijaitsevat kapselin sivuseinämissä. Näiden moottoreiden avulla Dragon voidaan hätätilanteessa irroittaa kantoraketista, ne tarjovat noin 54 tonnin työntövoiman. Tällainen integroitu järjestelmä torniraketin sijaan tarjoaa paljon joustavamman hätäpoistumisjärjestelmän. Kesän 2014 testissä kokeillaan järjestelmän toimivuutta testilaukaisussa.

SpaceX:n suunnitelma kesän testistä tarjoaa arvion SuperDraco-moottoreista, ohjausohjelmistosta ja Falcon 9-kantoraketin ja Dragon-kapselin välisestä rajapinnasta. On kriittisen tärkeää omata hätäpoistumisjärjestelmä johon luottavat Sekä NASA että SpaceX, totesi NASAn päämajan kaupallisten avaruuslentojen kehitysosaston johtaja Phil McAlister.

Hänen mukaansa turvallisuus ja luotettavuus ovat avainasemassa kun ihmisiä kuljetetaan avaruuteen ja arvio ja tulevat testit auttavat todistamaan kapselin järjestelmät toimiviksi ja luotettaviksi. 

Arviointiprosessi suoritettiin viime kuussa SpaceX:n päämajassa Kalifornian Hawthornessa ja mukana siinä olivat NASAn ja kansallisen ilmaluviranomaistahon (FAA) asiantuntijat. Se oli samalla kahdeksas niistä 15:sta virstanpylväästä, jotka sisältyvät NASAn kaupallisten avaruuslentojen ohjelmaan (CCiCap).

Suunnitelmaan sisältyy laukaisualustalta suoritettava kapselin hätäpoistumistesti ensi vuonna keväällä, jossa Dragon laukaistaan testialustalta ylös ilmaan hätäpoistumismoottorien avulla. Noin 1600 metrin korkeudessa kapselin laskuvarjot aukeavat ja se laskeutuu niiden varassa pehmeästi Atlantin valtamereen. Mikäli tämä testi onnistuu hyväksyttävällä tavalla, seuraavaksi on vuorossa kesän hätäpoistumistesti lennon yhteydessä.

NASAn tuella SpaceX jatkaa tarvittavien muutosten tekoa varustaakseen Dragonin miehistökelpoiseksi, sanoo SpaceX:n kaupallisen miehistökuljetusprojektin johtaja ja entinen astronautti Garrett Reisman. Reisman jatkaa: SpaceX ja NASA uskovat tiukkaan testaamiseen ja odotamme SuperDraco-järjestelmän tulevia kriittisiä testejä innokkaasti. Kesän testissä Dragon laukaistaan matkaan Falcon 9-kantoraketilla Cape Canaveralista ja keskeytyskomento annetaan 73 sekunnin kohdalla jolloin dynaaminen ilmakehän paine on suurimmillaan. Testissä Dragon varustetaan 270 erityisanturilla, joilla mitataan laajaa joukkoa kapseliin kohdistuvia kuormitus- ja kiihtyvyysarvoja. Lisäksi mukana on antureilla varustettu nukke.

Dragon nostetaan merestä testin jälkeen laskeutumisalueelle sijoitetulle laivalle, jonka jälkeen se palautetaan Cape Canaveralin satamaan proomun kyydissä.

SpaceX:n tulevaisuuden suunnitelmaan kuluu SuperDraco-moottoreiden käyttö laskeutumisen loppuvaiheessa hidastamaan vauhtia, jotta Dragon voisi laskeutua pehmeästi maalle. Lopullinen tavoite on palauttaa sekä 1. vaihe, 2. vaihe ja Dragon-kapseli uudelleen käytettäväksi.

Hallittu laskeutuminen maalle on yksi SpaceX:n avainteknologia jota tullaan käyttämään miehitetyissä laukaisuissa. NASA ja SpaceX neuvottelevat aikanaan millä aikataululla siirrytään
merilaskeutumisista maalaskeutumisiin.

NASAn rahoitusongelmat ovat aiheuttaneet viiveen, jonka takia ensimmäinen NASAn miehistö lentää kaupallisella aluksella kansainväliselle avaruusasemalle vuoden 2017 lopulla. Kuitenkin SpaceX voi lähettää Dragonin miehitetylle debyyttilennolleen avaruuteen jo vuonna 2015.

Maa ei kuitenkaan ole SpaceX:n suunnitelmissa ainut paikka mihin Dragon laskeutuu. Suunnitelmissa siintävät myös Kuu ja Mars.

Lempinimeltään Punainen Dragon, alus joka SpaceX:n avoimesti ilmoittamissa suunnitelmissa laskeutuisi Marsiin, ja josta on SpaceX tehnyt jopa kuvan jossa Dragon laskeutuu Marsin pinnalle. Melkein yhtä kiinnostavaa kuin nähdä Dragon Marsin pinnalla, ovat lisämodulit kuvan taustalla. Kaikki Mars-lennot vaativat suuren määrän laitteistoa ja muita tarvikkeita, jotka tarjoavat ne välttämättömyydet, joita miehistö tarvitsee selvitäkseen punaisella planeetalla ja mahdollistavat paluun sieltä kotiin.

Aivan kuten NASAn omissakin miehitettyjen Mars-lentojen suunnitelmissa, isokokoisten ja raskaiden osien kuljettaminen Marsiin vaatii erittäin ison kantoraketin. Avainasemassa SpaceX:n Mars-suunnitelmissa on todennäköisesti uusi rakettimoottori, joka tunnetaan nimellä Raptor.

Raptor olisi suuri muutos SpaceX:n propulsiosuunnitelmiin ottaen huomioon että se tulisi käyttämään metaania ja nestemäistä happea polttoaineena kun Falcon 9 käyttää RP-1 rakettikerosiinia ja nestemäistä happea.

Vaikka Raptorin rooli onkin alunperin ajateltu olevan ylävaiheen moottori, näyttää nyt siltä että se palvelisikin uuden vielä nimeämättömän kantoraketin päämoottorina. SpaceX on julkaissut hyvin vähän tietoja, vaikak asiast aon suoraan kysytty aiemmin tänä vuonna. Nyt julkistettu testaussopimus NASAn Stenniksen avaruuskeskuksen kanssa vahvistaa että yhtiö on todella kehittämässä Raptoria. SpaceX päivittää Stenniksen E-2 testialustan metaaanipolttoaineelle soveltuvaksi.

SpaceX:n Gwynne Shotwellin mukaan uusi testaussopimus tukee yhtiön moottorikehitysohjelmaa rinnakkain muidenkin kasvavien testausohjelmien kanssa ja yhtiö odottaakin paljon pitkäaikaiselta testauskumppanuudelta keskuksen ja Mississippin osavaltion kanssa.

Ainut tieto joka uudesta moottorista on kerrottu julki, on se että moottori tuottaisi noin 250-300 tonnin työntövoiman tyhjiössä, joka olisi noin nelinkertainen määrä verrattuna Merlin 1D moottoriin.

On toki mahdollista että Raptorista tulisi uuden SpaceX:n jättiraketin perusta, jolla yhtiö suuntaisi kohtia Marsia. Lisäksi sillä on mahdollinen rooli Mars nousuvaiheessa. Raptor voikin olla tärkeä osa SpaceX:n tulevaa Mars Colonial Transport (MCT)-arkkitehtuuria.

Tulevan lyhyen aikavälin tavoitteena on infrastruktuurin parannustyöt E-2 testialustalla, ne alkavat välittömästi ja moottoritestaustyön ofotetaan alkavan vuoden 2014 alussa.

Lähde: http://www.nasaspaceflight.com/2013/10/spacex-press-abort-test-raptor-engine/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti