maanantai 16. syyskuuta 2013

Laukaisu ke 18.9. klo 17.58: Antares / Cygnus 1 - Laukaisu onnistui!


Kuva: Orbital Sciences
Orbitalin Antares-kantoraketilla lähetetään uusi Cygnus-rahtialus testilennolle kohti kansainvälistä avaruusasemaa. Laukaisu tapahtuu Wallopsin laukaisukeskuksesta Virginiasta tällä tietoa keskiviikkona 18. syyskuuta Suomen aikaa klo 17.50. Laukaisuikkunan pituus 5 minuuttia. Cygnus irtautuu noin 10 minuutin kuluttua laukaisusta ja lähtee sovittamaan vauhtinsa ja suuntansa kohti avaruusasemaa.

Cygnus on Orbital Siencesin ja Thales Alenia Spacen suunnittelema ja valmistama rahtialus jossa on sekä paineistettu osa että paineistamaton osa. Lisäksi aluksessa on huoltomoduli jossa on aurinkopaneelit, viestintä-, tietokone-, sähkö-, ohjailu- ja navigointijärjestelmät. Alus on läpäissyt NASA:n kolmivaiheisen turvallisuussertifiointiohjelman ja lisäksi täyttänyt kaikki 425 vaatimusta, jotka löytyvät kansainvälisen avaruusaseman lähestymisoppaasta. Lisäksi siinä on MDA:n kehittämä ja avaruusaseman robottikäden kanssa yhteensopiva tarttumarakenne. Standardikonfiguraatiossa kuormakapasiteetti on 2000 kg ja Enhanced-konfiguraatiossa se on 2700 kg. Aluksen kuivamassa on 1500 kg. Mitat standardiversiossa 3,66m x 3,07m ja se on käytössä tässä laukaisussa. Aluksen sisätilavuus on 18,9 kuutiometriä. 

Tämä testilaukaisu on tavoitteiltaan suunnilleen samankaltainen kuin SpaceX:n Dragon-demonstraatio. Cygnus-rahtialuksen propulsio-, navigointi- ja turvajärjestelmiä testataan erilaisin tavoin ja jos ne toimivat odotetulla tavalla, alus päästetään lähestymään avaruusasemaa ja lopulta aseman robottikäsi kiinnittyy alukseen ja ohjaa sen kiinnittymään Harmony-modulin Maan puoleiseen telakointiporttiin. Rahtina kyydissä on noin 700 kg tarvikkeita asemalle ja ne eivät ole kriittisen tärkeitä, joten ongelmia ei tule jos käy niin että jonkin ongelman vuoksi Cygnus ei voisikaan telakoitua asemaan 22. syyskuuta.

Jos kaikki sujuu hyvin tällä demonstraatiolennolla, jatkaa Orbital kahdeksan kaupallisen rahtilennon sarjalla eteenpäin.

Laukaisun voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa: http://www.nasa.gov/ntv

Mission status center: http://www.spaceflightnow.com/antares/cots1/status.html

Lisätietoja:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=31844.0
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=31845.0
http://www.orbital.com/NewsInfo/MissionUpdates/Orb-D1/files/5%20Mission%20Description.pdf
http://www.orbital.com/NewsInfo/MissionUpdates/Orb-D1/files/8%20Cygnus%20Overview.pdf
http://www.orbital.com/NewsInfo/MissionUpdates/Orb-D1/files/9%20Antares%20Overview.pdf
https://twitter.com/OrbitalSciences/
http://www.orbital.com/NewsInfo/MissionUpdates/Orb-D1/
http://www.spaceflightnow.com/antares/cots1/countdowntimeline.html
http://www.spaceflightnow.com/antares/cots1/launchtimeline.html
http://www.spaceflightnow.com/antares/cots1/launchmanifest.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Cygnus_%28spacecraft%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Antares_%28rocket%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Commercial_Orbital_Transportation_Services

Sept. 18      Antares  •  Cygnus 1
Launch window: 1450-1505 GMT (10:50-11:05 a.m. EDT)
Launch site: Pad 0A, Wallops Island, Virginia

The Orbital Sciences Antares rocket, formerly known as the Taurus 2, will launch the first Cygnus cargo freighter on a test flight to the International Space Station. Orbital Sciences is developing the Cygnus spacecraft to deliver supplies to the space station.

Laukaisu sujui mallikkaasti ja Cygnus on matkalla avaruusasemalle. Laukaisuvideo: http://www.youtube.com/watch?v=-s9jXCnL1ig

Päivitys 22.9: GPS-ongelma Cygnuksessa esti lähestymisen avaruusasemalle, ongelmaa tutkitaan. Tiistaina kuulemma lähestymistä kokeillaan uudelleen mikäli ongelmat saadaan selvitettyä.

http://www.spaceflightnow.com/antares/cots1/status.html 

Sitä lähestymistä on nyt lykätty ainakin lauantaille Sojuzin takia.

Päivitys 29.8: Cygnus on kiinni robottikädessä. Jee jee! Tällä kertaa lähestyminen onnistui ongelmitta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti