sunnuntai 25. elokuuta 2013

Laukaisu ke 28.8. klo 20.52: Delta 4-Heavy / NROL-65 - Laukaisu onnistui!

Kuva: United Launch Alliance
Kansallisen tiedustelutoimiston NROL-65 vakoilusatelliitti lähetetään avaruuteen Delta 4-Heavy kantoraketilla Kaliforniasta, Vandenbergin ilmavoimatukikohdasta keskiviikkona 28. elokuuta. Laukaisu tapahtuu tällä tietoa Suomen aikaa klo 20.52.

Tämä tuleva laukaisu on ensimmäinen, jossa 1. vaiheen rakettimoottorit käynnistetään sarjassa. Yleensä ne on käynnistetty samanaikaisesti, mutta siitä seuraa suuri tulipallo, joka on suuntautunut ylöspäin ja sytyttänyt raketin vaahtomuovieristeitä tuleen. Siksi nyt käynnistys tapahtuu siten, että oikeanpuolimmainen moottori käynnistetään 7 sekuntia ennen ja keskimmäinen ja vasen 5 sekuntia ennen nousua laukaisualustalta. Näin oikeanpuolimmainen moottori on käynnissä ja työntää muista moottoreista käynnistyksessä vapautuvan nestemäisen vedyn sivuun laukaisualustalta eikä tulipallon pitäisi enää suuntautua suoraan ylöspäin. Lisäksi sen koko on pienempi.  

Satelliitti on kuulemma optinen kuvantaja KH-11 järjestelmään. Kyseessä on ainakin 2 miljardin arvoinen laite. Se lähetetään polaariradalle.

NROL-65 logo
Laukaisun voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa: http://www.ulalaunch.com/site/pages/Multimedia_Webcast.shtml

Mission status center: http://www.spaceflightnow.com/delta/d364/status.html

Lisätietoja:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=31004.0
http://www.zarya.info/blog/?p=1488
http://www.ulalaunch.com/site/pages/Launch.shtml#/42/
http://www.zarya.info/Diaries/US/KH11.php
http://fi.wikipedia.org/wiki/KH-11
http://spaceflightnow.com/delta/d363/preps/
http://en.wikipedia.org/wiki/Delta_IV_Heavy

Go Delta! Go NROL-65!
Kantoraketin missiologo
Aug. 28      Delta 4-Heavy  •  NROL-65
Launch period: 1700-1900 GMT (1-3 p.m. EDT; 10 a.m.-12 p.m. PDT)
Launch site: SLC-6, Vandenberg Air Force Base, California

A United Launch Alliance Delta 4-Heavy rocket will launch a classified spy satellite cargo for the U.S. National Reconnaissance Office. The largest of the Delta 4 family, the Heavy version features three Common Booster Cores mounted together to form a triple-body rocket.

Päivitys: Laukaisu suoritettiin klo 21.03 ja se sujui mainiosti. Uusi käynnistysmetodi toimii, tulipallo oli selvästi pienempi. Laukaisuvideo: http://www.youtube.com/watch?v=oSxJLunrRvE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti