lauantai 29. kesäkuuta 2013

Laukaisu ti 2.7. klo 05.38: Proton-M / 3x Glonass-M - Laukaisu epäonnistui!!! - Syy selvisi.


Baikonurista lähetetään avaruuteen uusi trio Venäjän Glonass-M paikannussatelliitteja. Kantorakettina Proton-M ja nyt käytössä Block DM-03 ylävaihe, ei siis Briz-M. Laukaisu tapahtuu tällä tietoa tiistaina 2. heinäkuuta Suomen aikaa klo 05.38.

Laukaisun voi seurata suorana lähetyksenä ainakin osoitteessa: http://www.tsenki.com/index2.php

Lisätietoja:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=31191.15

July 1/2      Proton  •  Glonass
Launch time: 0238 GMT on 2nd (10:38 p.m. EDT on 1st)
Launch site: Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan

An Russian government Proton rocket with a Block DM upper stage will deploy a trio of Glonass M navigation satellites.

Päivitys: Laukaisu epäonnistui, raketti lähti jo alkunousussa heijaamaan ja syöksyi maahan laukaisualustan lähistölle. Video: (02.07.2013) - YouTube

Videosta näkee että kaikki kuusi RD-276 päämoottoria olivat toiminnassa ainakin nousun alussa.
Mitähän vanhoja Protonin romuja nää Venäjän valtion laukaisut oikein käyttää kun aina bugaa ja ILS:n laukaisut menee ihan hyvin.

Tällainen laukaisun alussa tapahtunut tuhoutuminen on tätä ennen sattunut viimeksi vuonna 1982 ja sitä ennen vuonna 1969. Laskennallisesti tästä aiheutui noin 150-200 miljoonan kustannus.

Tässä vähän toisesta kuvakulmasta, terävästi napsahti: 2013 (Proton crash 2013) - YouTube
Tietoja liikkuu että nuo satelliitit eivät olleet vakuutettuja.

Onni onnettomuudessa oli että kukaan ei loukkaantunut tai kuollut, eikä raketti pudotessaan tuhonnut ILS Proton laukaisualustaa, jonka lähelle se paiskautui maahan.

Putin on ohjeistanut vp Rogozinia kokoamaan komission joka tutkii syyt ja antaa suositukset korjaavista toimenpiteistä. Lisäksi tutkitaan kaikkien osapuolien menettelytavat.

Harmittaa vaan ILS:n puolesta, tästä seuraa taas pitkähkö viivästys. Ja miksi nämä ongelmat kasautuvat koko ajan valtion laukaisuihin, todella mietityttää että kuinkakohan retuperällä näiden laukaisujen laitteiston etukäteistarkastukset oikein ovat.

Kerran vielä ja oikein megapamauksella: http://www.youtube.com/watch?v=Zl12dXYcUTo 

-Päivitys 10.7: Maahansyöksyn syy selvisi ja se on inhimillinen virhe. Raketissa oli asennettu tärkeä  nopeutta ja asentoa mittaava anturipaketti ylösalaisin ja se on syy koko maahansyöksyyn. Se on symmetrinen ja näin asennettavissa väärinpäin, mutta myöskään laadunvalvonta ei ole tätä huomannut. Tulevaisuudessa olisi hyvä että sitä ei olisi mahdollista asentaa väärään asentoon.

Lähde: http://www.interfax.com/newsinf.asp?pg=2&id=429110
Lisäksi: http://arstechnica.com/science/2013/07/parts-installed-upside-down-caused-last-weeks-russian-rocket-to-explode/

Laitteissa olevat nuolet kertovat oikean asennusasennon siten että nuolet osoittavat ylöspäin kun asento on oikea. Nyt oli monessa anturissa nuolet osoittamassa alaspäin. Tämä herättää kysymyksiä laadunvalvonnan tasosta koska pelkkä silmämääräinen tarkistus olisi tämän virheen jo paljastanut.

Kuvia anturilaitteista: http://www.zavod-zvezda.ru/produkciya.html
Protonissa käytetään antureita TSE99-6SA ja TSE99-1EA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti