sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Bion-M1 takaisin Maan pinnalla.

Bion-M1 biokapseli on laskeutunut onnistuneesti kuukauden avaruudessa olon jälkeen Orenburgin alueelle tänään 19. toukokuuta Suomen aikaa klo 06.12. Jobinpostia oli se että laitevikoja ilmeni ja se aiheutti kuolleisuutta.

-Kaikki mongoliangerbiilit ja puolet hiiristä menehtyivät laitteistovian takia. Yksi laitevika aiheutti gerbiilien (Kontur-BM) kokeessa sähkökatkon jonka takia elossapitojärjestelmä ei toiminut. Siitä sammuivat valot, ilmastointi, hapensaanti ja ruokajärjestelmä. Tutkintakomissio on perustettu selvittämään vian syy.

-Saksan sponsoroimassa Omegahab-kokeessa olivat kalat kuolleet akvaarion teknisen vian takia.

-Hiirikokeen ruokajärjestelmä vikaantui heti laukaisun aikana jonka takia 15 hiirtä menehtyi. Lisäksi muiden teknisten vikojen takia vain 6 hiirtä 45:stä jäi henkiin. Alunperin kuolleisuuden ei odotettu ylittävän 5 prosenttia kokonaismäärästä.

-Kaikki 15 gekkoa, etanat ja mikro-organismit selvisivät mainiosti. Hiiri- ja gerbiilikokeiden epäonnistuminen oli pettymys kansainväliselle tutkijaryhmälle joka oli kokoontunut Moskovaan odottamaan tiedekokeiden saapumista.

Lisätietoa:
http://www.russianspaceweb.com/bion_m_landing.html

Uutisjuttu: http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288566666389.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti