tiistai 12. helmikuuta 2013

Proton toimintahäiriön syy on nyt varmistettu.

Jo aiemmin venäläislähteestä esiin tuotu epävirallinen tieto Protonin toimintahäiriön syystä osoittautui oikeaksi.

Tutkintakomission loppuyhteenvedon mukaan Yamal 402 laukaisun hankaluudet aiheutuivat yhdistelmästä haitallisia olosuhteita, joka taas vahvistaa epävirallisen tiedon mukaisen tilanteen jossa Breeze-M ylävaihe joutui polttojen välillä liian pitkäksi aikaa auringonvaloon ilman lämmönsäätelyä. Tämän seurauksena polttoaine lämpeni niin paljon että sen viskositeetti muuttui ja se aiheutti 3. polton aikana rakettimoottorin turbopumpun laakerivaurion. Laakeri rikkoutui lopullisesti 4. polton aikana jolloin se jäi 4 minuuttia liian lyhyeksi.

Raportti: http://www.ilslaunch.com/newsroom/news-releases/ils-frob-concludes-yamal-402-proton-launch-anomaly-investigation

Protonin paluu tositoimiin tapahtunee Satmex 8 laukaisun merkeissä tällä tietoa 27. maaliskuuta.

Päivitys: Tässä artikkelissa tarjotaan vielkäkin tarkempi selitys: http://www.spaceflightnow.com/proton/yamal402/130214update/#.UR6mDWfTJ3o

Mielenkiintoista tietää että tuo Breeze-M ylävaiheen rakettimoottorin hapetin typpitetroksidi oli normaalia lämpimämpää jo laukaisun aikaan ja sitte imi Breeze-M rakettimoottorin lämpöä normaalia enemmän kunnes alkoi kiehua ja muuttui nesteestä kaasuksi. Tämä kaasu imeytyi turbopumppuun ja aiheutti ylikierrokset ja samalla huonon voitelun joka söi laakerin.

Tällaista ongelmaa ei ole ennemmin ilmennyt 84 Breeze-M lennon aikana. Järjestelmään ei tule muutoksia mutta polttoaineiden lämmönsäätelyä ja valvontaa tehostetaan ettei näin enää kävisi. Tuollaista vikaantumistilannetta on hyvin hankala kyllä ennalta arvata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti