torstai 19. heinäkuuta 2012

Kiinan kuurakettisuunnitelmat.

Kuva: CALT

AmericaSpace on julkistanut Charles P. Vickin tutkimuksen Kiinan tulevista avaruusraketeista. Analyysi viittaa vahvasti siihen että aikanaan tulossa on myös Saturn V kokoluokan Long March 9 kuuraketti. Se olisi noin 100 metriä korkea ja sen työntövoima olisi laukaisussa 5200 tonnia eli runsaat 50000 kilonewtonia. Siis selvästi enemmän kuin Saturn V kuuraketissa aikoinaan.

Tähän tavoitteeseen Kiina  pyrkii ohjelmallaan jossa rakennetaan ja testilaukaistaan useita olennaisia järjestelmiä ja ne toimiessaan liitetään osaksi isoa raskaan sarjan kuurakettia. Arvioiden mukaan Long March 9 voisi tehdä ensilentonsa vuonna 2020-2025.

Tulevan Long March 5:n kehitystyö on täydessä vauhdissa uudessa Wenchangin satelliittilaukaisukeskuksessa Hainanin saarella, myös laukaisualustat ovat tekeillä. Tällä hetkellä on suunnitelmissa kuusi Long March 5 lentoa. Raketin suorituskyky on 14 tonnia GTO-radalle ja 25 tonnia LEO-radalle. Saatujen tietojen mukaan juuri Long March 5 on testialusta tulevaisuuden kuulentojen laitteistojen testaukselle. Long March 5 on myös tarpeeksi voimakas lähettääkseen Shenzhou-aluksen kohti Kuun kiertorataa. Long March 5 debytoinee vuonna 2014.

Long March 9:n tiedot paljasti kommunistisen puolueen johtaja Liang Xiaohong. Hän kertoi useista uusista Long March-rakettiversioista, jotka palvelevat testejä joiden kautta edetään kohti Long March 9 kuurakettia. Saturn V kuuraketti vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun 43 vuotta sitten.

Analyysin mukaan kiinalaisilla on mahdollisuus käyttää Long March 9 polttoaineina joko kerosiini/happi- tai vety/happi-kombinaatiota. Ensimmäinen vaihtoehto näyttää todennäköisimmältä koska siinä 1. vaihe käyttää apunaan nesteajoaineapuraketteja. Kiinalla on tästä enemmän kokemusta. Tässä konseptissa raketti olisi noin 96 metriä korkea ja se kykenisi viemään LEO-radalle 130 tonnia.

Kiinassa on jo aloitettu tätä silmällä pitäen uuden kerosiinia/nestehappea käyttävän YF-650 rakettimoottorin kehitystyö, joka sekin liittyy osaltaan Long March 5 projektiin. Long March 5:n tulevan 120 tonnin työntötehon omaava YF-100 kerosiinia/nestehappea käyttävä rakettimoottori luo teknisen konseptin pohjan 330 tonnin työntötehon omaavan YF-330 yksikammiorakettimoottorin kehitystyölle. Kaksi YF-330 moottoria taas yhdistetään YF-650 moottoriksi.

Näitä moottoreita käytetään sitten useita 5200 tonnin työntötehon saavuttamiseksi. Alla olevasta lähteestä löytyy vielä tarkempia konseptitietoja.

Lähde: http://www.americaspace.org/?p=22881

Lisätietoja:
http://news.yahoo.com/details-chinese-moon-rocket-emerge-193700262.html?_esi=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Long_March_5
http://en.wikipedia.org/wiki/Long_March_9
http://en.wikipedia.org/wiki/Wenchang_Satellite_Launch_Center
http://en.wikipedia.org/wiki/China_Academy_of_Launch_Vehicle_Technology

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti