sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Japanin visioissa kotimainen miehitettyjen avaruuslentojen ohjelma.

Kaaviokuva suunnitelmista. Kuva: JAXA
Japanin avaruusjärjestö JAXA aikoo ehdottaa hallitukselle että HTV-rahtialuksesta kehiteltäisiin alus miehitettyjä avaruuslentoja varten vuoteen 2025 mennessä. Näin Japanin hallituksen hyväksyessä suunnitelman maa saisi oman miehistöaluksen avaruuslentoja varten.

Suunnitelman toteutuksessa ensimmäinen vaihe olisi kehitellä HTV-rahtialukseen paluukapseli jonka avulla tuotaisiin tiedekokeita ja muuta tavaraa avaruusasemalta takaisin Maan pinnalle.

Avaruusjärjestön johtajat ja asiantuntijat ovat vahvasti sitä mieltä että HTV on tulevaisuudessa miehitetyn avaruuslento-ohjelman perusta. Mutta se vaatii lainsäädäntöelimien hyväksynnän ja valtion tuen. Japanin maanjäistys ja tsunami muutti maan budjetin suuntaviivoja ja se kiristi JAXAn budjettia.

JAXAn johtajan Keiji Tachikawan mukaan toimivan paluukapseli kehitystyön onnistuminen tarkoittaisi myös kykyä tehdä paluun kestävä miehistöalus. Toisaalta hän muistutti myös että tämän kehityssuunnan kohtalo on Japanin hallituksen käsissä.

Mikäli asiat kehittyvät suotuisasti, ensimmäisen HTV-R aluksen lento voisi tapahtua vuonna 2018 mennessä. Alustavan suunnitelman mukaan paluukapseli voisi tuoda paineistetussa tilassaan noin 1500 kiloa tavaraa takaisin Maan pinnalle. Tämä sopisi mainiosti yhteen muutenkin välttämättömän kansainvälisen avaruusaseman jatkuvan tavaratäydennysliikenteen kanssa.

JAXA ei ole antanut mitään tietoja aluksen kehitys- ja rakentamiskustannusarvioistaan. Nykyään HTV tuhoutuu ilmakehässä roskan kera poistuessaan avaruusasemalta, mutta tulevaisuudessa paluukapseli laskeutuisi laskuvarjojen varassa mereen.

Mikäli suunnitelma toteutuu, se merkitsee myös että H-2B kantoraketti täytyy sertifioida miehitetyille lennoille. Asiaa tutkitaan jo ja selvitetään mitkä järjestelmät ja osat vaativat turvallisuuspäivityksiä. Erityisesti H-2B:n LE-7A moottori on tutkinnan kohteena. Lisäksi miehitetty raketti tarvitsee myös hätäpoistumisjärjestelmän.

Keiji Tachikawan mielestä olisi luontevaa jatkaa Japanin kehittynyttä avaruusohjelmaa miehitetyllä avaruuslento-ohjelmalla ja hän uskoo että tällaisen aluksen kehittelyyn löytyy tulevaisuudessakin useita painavia syitä.

lähde: http://spaceflightnow.com/news/n1202/09jaxa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti